Annons:

Regeringen ska ge besked om utlandsresor var 14:e dag

Coronaläget är fortfarande väldigt osäkert och föränderligt och därför kommer regeringen var 14:e dag att fatta beslut om eventuella förändringar av rekommendationerna om avrådan från utrikes resor.

Det sade utrikesminister Ann Linde vid regeringens pressfika på torsdagen.

De 14 länder som regeringen har lyft sin avrådan för resor till gäller fortfarande, liksom avrådan för övriga länder. De datum som möjliga nya beslut om ändrade rekommendationer ska fattas om resor är 15 och 29 juli samt 12 augusti.

Linde noterade att vi ser en fortsatt osäkerhet i många länder vad gäller coronautvecklingen, med regionala nedstängningar i flera länder och olika besked för vad som gäller för inresor för svenskar till Grekland.

Utgångspunkten är fortsatt att UD inte kommer att hjälpa till med transport hem, vilket innebär ett stort ansvar för den enskilde att hålla sig uppdaterad om läget i landet de befinner sig, enligt utrikesministern.

5 kommentarer

  1. Signe: En mer inkompetent utrikesminister får man verkligen söka med ljus och lykta efter. Fruktansvärt att en person fri från verklighetsuppfattning kan få en sådan post.
  2. Josef K: Faktiskt en himla bra bild av Sveriges Regering under coronakrisen...
  3. Erik: Avrådan för övriga världen bör hävas i slutet på Augusti/september. Därefter får man som resenär ta sitt eget ansvar och förnuft helt enkelt. Det går att ha en rekommendation om att vidta försiktighet, utan att för den sakens skull avråda från resa. De allra flesta länder har rigorösa åtgärder mot smittspridning och risken att smittas i Thailand t.ex är inte större än det är på charterplanet ner till Spanien eller på plats.
  4. Anonym: Avrådan från UD kan det väl inte heta, utan andra länders stängda gränser för svenskar. Det är väl vår "strategi" som har gjort det omöjligt för oss att resa. Vore klädsamt att säga vår "strategi" var fel och övriga Europa hade rätt. Men tyvärr för mycket politik i det.
  5. Erik: @Anonym. Fast nu är det inte omöjligt för oss att resa. Det vore mer klädsamt om du inte överdrev saken, och höll dig till fakta. Rätt tröttsamt att läsa samma propagandasmörja överallt. Det är ett fåtal länder, framförallt våra närmaste grannar som har restriktioner för svenskt inresande. I övriga Europa är det tämligen mer eller mindre fritt, även för Svenskar. Sen att länder har olika karantänregler osv är inte så konstigt. Vad gäller övriga världen så är det i princip inga länder som tillåter något inresande från något land just nu. Vilka restriktioner respektive länder kommer sätta när de väl öppnar för turister igen, är det ingen som vet