30 procent säger att de planerar att kombinera arbete med resor i framtiden.
Att det gick att jobba och att jobbet gav goda resultat även utan att chefen ser dig fysiskt har blivit en insikt för allt fler arbetsgivare och företag. Och om det går bra att jobba hemma går det också bra att jobba borta.
Blandningen av arbete- och fritidsresor, som döpts till ”bleisure” eller ”workcation” redan före pandemin, kommer i hög grad hjälpa flyg- och resebolagen att ta igen förlorad mark.
– Det är ett bestående mönster som till slut skulle ha uppstått ändå när samhället gick framåt, även utan pandemin, säger Chris Lehane, global kommunikationschef för Airbnb Inc till Bloomberg.
– När du tänker på tekniken har förändrat våra resmönster, hur vi kommunicerar och arbetar med Zoom, är den här förändringen kanske till och med större än tillkomsten av ångtåg eller kommersiellt flyg, fortsätter Lehane.
Det är därför företag som Airbnb, Deloitte och resetidningen Skift har kallat förlängningen av distansarbete för den största förändringen inom resor 2022.
Enligt Deloittes resebranschrapport 2022 planerade personer med avsikt att kombinera arbete och fritid under sina resor också att resa dubbelt så ofta som andra. Laptopbärarna, som Deloitte kallar dem, kommer att göra två till fyra resor per år, jämfört med en till två för de både av- och urkopplade. Och 75 procent av bleisureresenärerna kommer att lägga till extra dagar på sin semester. En majoritet – 38 procent – kommer att lägga till från tre till sex dagar på sin resa.

– Det är en fördel för branschen. De här resenärerna spenderar mer. Det finns mer potential där. Och de klarade sig också lite bättre ekonomiskt under pandemin, så de kan också öka sina resebudgetar, säger Deloittes Eileen Crowley till Bloomberg.
Resesajten Kayak vd Steve Hafner håller med. På en Skift-konferens där han pekade ut megatrenderna som kommer att forma resor 2022, sa han: ”När du jobbar var som helst, betyder det fler fritidsresor. Om du slipper infinna dig på kontoret kan du åka till många andra platser.”
I en undersökning i oktober 2021 gjord av det kanadensiska äventyrsreseföretaget G Adventures svarade mer än 30 procent att de planerar att kombinera arbete med resor i framtiden.
Reseexperterna menar att det också gynnar hotell och destinationer, eftersom de blir mindre beroende av de hektiska högsäsongsperioder.
Vistelserna blir också längre. I en trendrapport för 2022 konstaterade Airbnb att under tredje kvartalet 2021 bokades nästan hälften av nätterna som vistelser på minst sju dagar, en ökning med 44 procent jämfört med 2019.
Bokningar på andra resesajter visar samma trend med längre vistelser.
Eftersom distansarbetare är en ny marknad för resebranschen, kommer många att tävla om för att möta deras behov. Deloittes Eileen Crowley tror att behoven av större boenden ökar där arbete kan separeras från annat har en fördel. Men hotellen vill också vara med om bleisureuppsvinget. Hotellkedjan Citizen M har till exempel ett medlemsprogram för företag som som ger fasta hotellpriser på längre vistelser.
Andra hotell tänker om och förvandlar ytor som förut använts till annat till arbetsplatser och skaffar ett bredare utbud av kontorstjänster. Och aldrig har hotellchefer varit så bekymrade över styrkan och tillförlitligheten hos sina Wi-Fi-nätverk som nu.
Reseexperterna ser också förändringen i resebeteendet matcha in med att tyngdpunkten i målgruppen förändras. I USA har boomersgenerationen (födda 1945-55) länge varit önskegästerna på resmålen. De har gott om tid, ofta gott om pengar och pigga på nya upplevelser. Nu ser de att åldrande boomers är betydligt mindre benägna att resa. Då intresserar sig allt fler för målgruppen som är mitt i livet, och behöver tid att arbeta också när de är borta.
”75 procent av bleisureresenärerna kommer att lägga till extra dagar på sin semester”