Annons:

Annons:

Risk för passkaos när resandet öppnar

En vanlig vår kan väntetiderna för ett nytt pass på ligga på flera veckor. Men till sommaren riskerar det att bli än värre. Många pass har legat i byrålådan det senaste året och ett rejält tryck väntas när restriktionerna lättar.

Resesugna svenskar uppmanas kolla passets giltighet redan nu. Rejält tryck väntas när restriktionerna lättar. Och 70-plussare tycks redan planera för utlandsresan.

Enligt ett pressmeddelande från polisen beräknas det nationellt finnas ”över en halv miljon utgångna handlingar där personer inte sökt ny resehandling”.

”Vi har med anledning av pandemin och restriktionerna utfärdat betydligt färre resehandlingar under förra året. När reserestriktionerna sedan lättar behöver vi möta det kommande behovet”, säger Johan Levin, lokalpolisområdeschef i Nyköping.

Risk för ökat tryck

Enligt polisen finns det en risk för ökat tryck i och med kommande vaccination av stora kategorier inom befolkningen och påföljande lättnader av restriktionerna. Den som planerar en resa under året gör klokt i att lösa passfrågan i god tid. Efter ansökan tar det cirka en vecka för passet att anlända.

Är då svenskarna resesugna? Ja, att döma av indikationer från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF):

– Vi ser ett ökat intresse, just nu bland affärsresor, men vi märker också att fler och fler tycks börja planera för resor i höst och vinter, säger Didrik von Seth, generalsekreterare på SRF.

”Hoppas på vaccin”

Han säger att SRF i dagarna gått ut till sina medlemmar för att påtala just vikten av att resenärer ser över sina resehandlingar. Han påpekar samtidigt att det inte enbart är långt framtidsplanerande som märks av hos svenska folket:

– Resor för 70-plussare, rundresor som traditionellt är vanliga i den åldern, ser vi också ökat intresse för och då pratar vi om redan i maj, så många hoppas nog på vaccinet, säger Didrik Von Seth.

3 kommentarer

  1. Johan Magnus Eriksson, Aeroflot Russian Airlines: Väldigt bra att TN skriver om detta. Så enkelt och bekvämt att skaffa pass idag, foto tar man hos polisen vid ansökan. https://polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-kort/boka-tid-hitta-passexpedition/ Gör det nu, res!
  2. Jan Wigsten: Jag fixade detta igår. Man bokar tid on-line för ansökan numera. Vilket är den enda trånga sektorn. Sedan tar det sex arbetsdagar sades det. En tid, vilken kan bokas om, efter annat. Och det är mest tryck i Stockholm. Skulle det krisa kan man ansöka på mindre orter, och få det nya passet levererat till ort där man bor.
  3. Anonym: Nu är ju inte ett pass bara giltigt i ett år. Det låter lite så

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.