Annons:

Annons:

Rovdjursturismen underutvecklad

Svensk rovdjursturism har en potential som inte tas till vara, hävdar Svenska Ekoturismföreingen, enligt Sveriges Radios Dagens Eko.

I Finland har rovdjursturismen blivit en mångmiljonnäring. Ulf Lovén, ordförande i Ekoturismföreningen, säger att Sverige har minst lika goda förutsättningar.
 
– Vi har ett stort vidsträckt land, vi har alla de fyra stora rovdjuren och utlandsmarknaden är långt ifrån mättad, säger Ulf Lovén till Ekot. 
 
Räknas kringinkomsterna med på orterna där cirka tio finska företagen finns har inkomsterna totalt nu nått över 60 miljoner kronor per år.
 
Företagen erbjuder åtelskådning, det vill säga gömslen i skogen i närheten av platser där kött lagts ut för att locka till sig rovdjur, framför allt björn.
 
Det finns viss svensk vargylningsturism idag, men en mer utvecklad åtelturism skulle öka acceptansen för rovdjur i Sverige, tror Ekoturismföreningen.
 
– Vi har ju exempel på bland annat fårbönder som dels har kostnader och problem med stängslingen när det finns varg, men som samtidigt får en ökad bokning och inkomst genom de engelska och holländska rovdjursturister som kommer, säger Ulf Lovén till Ekot.
Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020