Annons:

Rymden nästa för äventyrerskan Renata Chlumska

Äventyrerskan Renata Chlumska kan bli den första svenska kvinnliga rymdturisten. För 200 000 dollar har hon köpt en biljett till Virgin Galactic, vars rymdfärja beräknas ge sig ut i rymden inom ett par år.   - Det känns enormt häftigt. Att åka upp i rymden har alltid varit en dröm för mig, säger hon till Travel News. 

Inom ett och ett halvt till två år räknar Renata Chlumska med att åka upp med Virgin Galactics rymdfärja från New Mexico i USA och sväva tyngdlös med utsikt över jorden. För biljetten, som garanterar plats bland de 200 första resenärerna, har hon fått betala 200 000 dollar.
– Det här är både en fantastisk upplevelse som jag inte ville vara utan och en investering, eftersom äventyr är det jag livnär mig på. Nu väntar en tid av förberedelser och att hitta samarbetspartners, säger Renata Chlumska, när Travel News träffar henne på Nordic Light Hotel i förra veckan.
Det blir inte första stora äventyret för Renata Chlumska, som år 1999 blev första svenskan att bestiga Mount Everest och som 2005-2006 gjorde en expedition runt 49 av USA:s stater helt på egen hand i 439 dagar genom att paddla kajak, cykla och åka inlines.
  
Renata Chlumska tvekade inte många sekunder när Andreas Axelson på Nätresebyrån, en av tre utvalda återförsäljare på rymdresor i Sverige, ringde och frågade om hon ville boka en resa.
– Det är fantastiskt roligt att få vara pionjär i en helt ny industri. Jag är inte mer orolig för detta än för att sätta mig i en bil efter en föreläsning sent på kvällen och åka hem. Jag litar fullt på dem som genomför rymdfärderna. Dessutom kommer Richard Branson och hans familj åka i första rymdfärjan.

Det är ett år sedan biljetten bokades och valet av dag för att gå ut i media med rymdfärden valdes med omsorg.
– Den 12 april 1961 gav sig första människan ut i rymden så det kändes som en lämplig dag. 
 
Tre svenska män har bokat rymdresor före Renata Chlumska, men direkt via Virgin Galactic. Vilka dessa är har inte offentliggjorts än.

Kommentarer är stängda.

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024