Annons:

Så blev sommarens resande – ostadigt väder ledde till bokningsboom

Sommaren 2023 har präglats av ostadigt väder hemma i Sverige. Till följd av detta har svenska semesterfirare sökt sig utomlands, och resebyrån Ticket har fått se en imponerande ökning i bokningsläget jämfört med föregående år. Enligt Tickets bokningsstatistik i ett pressmeddelande har svenskarnas längtan efter sol och bad resulterat i en bokningsökning av sommarresor på hela 26 procent.

Precis som förra året så är det Spanien som toppar listorna över svenskarnas mest populära sommarresmål, men med smärre förändringar eftersom Malaga och Alicante i år petat ner Mallorca och Barcelona från topplaceringarna. De varmare temperaturerna och det soliga klimatet som dessa platser erbjuder gör dem perfekta för för de som ville fly undan det svenska sommarvädret.

– Den svenska sommaren i år erbjöd inte mycket för de som hade sin semester under juli och augusti månad, detta tror jag helt klart har påverkat det ökade bokandet av solresor som vi såg, säger Vincent Goodbrand, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket i ett pressmeddelande.

Enligt Tickets bokningsstatistik så fick resandet en påtaglig skjuts under sommarmånaderna. I juli låg bokningsläget 25 procent högre än samma tidpunkt förra året och 23 procent fler resor bokades än i maj detta år, vilket tyder på en ökad efterfrågan på sista minuten-resor till solen. Denna trend signalerar en stark längtan efter att kompensera för den plötsligt regniga sommaren, med många som söker en chans att njuta av stränder och varmare klimat.

Malaga.

Hit reste vi i sommar:

 1. Malaga (3)
 2. Alicante (4)
 3. Mallorca (1)
 4. Split (8)
 5. London (10)
 6. Barcelona (2)
 7. Kreta (5)
 8. Nice (7)
 9. Rhodos (Ny)
 10. Rom  (Ny)

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor med avresa under sommarmånaderna, jämfört med samma period 2022. Siffra inom parentes representerar placering 2022.

3 kommentarer

 1. Jan o: Hej Tickets statistik gäller bara för ticket så ändra rubriken. det är vilseledande för den totala visar något helt annat.
  • Travel News: Nej, allt kan inte stå i rubriken. Det framgår tydligt i texten att siffrorna kommer från Ticket.
 2. Johanna Danielsson: Håller med om att det är svårt att dra slutsatser av enskilda företags siffror. För den som vill ha en överblick över svenska, norska, danska marknaden som helhet har Kairos Future sedan 2007 mätt resandet från och inom norden, motiv, planering framåt mm. Data och rapport är tillgängligt för alla som går med i undersökningen Kairos Travel Trend Report, årets upplaga i fält just nu. Läs mer på vår hemsida.