Annons:

Så ser resekraven ut på de populära semesterorterna

Vilka regler som gäller vid inresa till ett europeiskt land varierar. Även om EU håller på att ta fram ett gemensamt intygssystem som ska användas vid resor framöver har länderna fortfarande skilda regler för testning och intyg om vaccinering, skriver TT.

Exempelvis har man olika syn på hur gammalt ett PCR-test får vara, och en del länder vill att turisterna fyller i formulär eller hälsodeklarationer när de hälsar på.

Se listan över reglerna som gäller för de populära resmålen nedan.

Reglerna för de populära resmålen:

Danmark:
För att slippa karantän krävs intyg på att man är färdigvaccinerad eller har antikroppar. Övriga måste uppvisa ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt och uppmanas självisolera sig i tio dagar.

Norge:
Alla som reser in i landet måste registrera sig digitalt tidigast 72 timmar före inresan och ett negativt test som görs vid särskilda gränsstationer. Alla som besöker Norge måste också sitta i karantän i upp till tio dagar.

Frankrike:
Från och med 9 juni gäller att färdigvaccinerade får resa in i Frankrike utan att uppvisa negativt PCR-test. I övrigt måste alla inresande över 11 år uppvisa negativt covidtest om är maximalt 72 timmar gammalt.

Grekland:
Landet kräver ett godkänt vaccinationsintyg, ett negativt PCR-test eller ett bevis på antikroppar för alla över 5 år. För tillfället måste även fullvaccinerade svenskar kunna uppvisa ett PCR-test, eftersom vaccinationsintygen ännu inte uppfyller internationella krav.

Italien:
Samtliga över 2 år som reser in i Italien måste kunna uppvisa ett negativt PCR- eller antigentest som är maximalt 48 timmar gammalt, annars krävs självisolering i tiodagar. De som reser in i landet måste även anmäla sig till den lokala hälsovårdsmyndigheten i den region man besöker.

Kroatien:
Vaccinationsbevis på antingen en eller två doser vaccin godtas. Annars krävs ett negativt PCR-test, max 72 timmar gammalt, alternativ ett antigentest som är max 48 timmar gammalt. Det är också möjligt att testa sig på plats vid inresan följt av självisolering till dess att ett negativt test kan uppvisas.

Spanien:
Från och med den 7 juni har Spanien öppnat portarna för dem som kan uppvisa ett intyg gällande vaccination oavsett vilket land man reser från. Annars krävs ett antigentest som är max 48 timmar gammalt.

Källa: TT

En kommentar

  1. Vera: Att vi som är fullvaccinerade ,måste betala,för olika tester ,är tack våren E- hälsomyndigheten, som utvecklar digital vaccination eller covidpass så trög. Det kann man undra ,varför dem flesta europeiska länder redan har covidpass ,men inte Sverige.Dem borde räknat med ,att många ska pressa förre midsommar.