Har du ännu inte hunnit se säsongens sista avsnitt av Travel News Talks? Här guidar vi dig i de viktigaste och mest omtalade delarna i avsnittet.
Parks & Resort äger Gröna Lund, Skara Sommarland, Kolmården och Furuvik. Nu har Gröna Lund äntligen öppnat för säsongen, hur känns det?
– Det känns fantastiskt roligt att äntligen få ta ansvar för sin egen affär men också att välkomna gäster. Invigningen var fantastisk, både gäster och personal skötte sig utmärkt.
Hur många får komma in på Gröna Lund?
– Vid invigningen hade vi knappt 1500 personer, vi får enligt Folkhälsomyndighetens regler ta in lite fler än så men vi vill vara tvärsäkra på att det fungerar och att det inte uppstår trängsel och lära oss lite hur besökarna rör sig i våra nya miljöer.
Kättingflygaren Gröna Lund.
En normal dag på Gröna Lund kan det vara upp emot 20 000 besökare, hur ska ni kunna överleva med bara 1500 besökare?
– Det gör vi inte, utan vi kommer successivt att öka till 3000 besökare och det räcker egentligen inte heller för att överleva men med 3000 gäster så är det väldigt luftigt inne på Gröna Lund och det kommer inte att vara några köer överhuvudtaget. Därför delar vi in en högsäsongsdag i två pass, 3000 gäster på förmiddagen och lunchtid samt 3000 gäster på kvällen. Då får vi in 6000 gäster och då börjar det bli en okej ekonomi.
Hur kommer det att fungera praktiskt?
– Normalt sätt kan du besöka Gröna Lund som du vill och bara betala entré om du vill det, men i år har vi ett samlat koncept som heter “Ticket to ride” där både inträde och åk ingår. Priserna varierar utifrån efterfråga, från 300+ till 500+.
Fogelmark om..
Nya åkattraktionen Monster:
– Monster är en av våra nya ikoner. Det är en berg- och dalbana som seglar tätt över hustaken på en tredjedel av Gröna Lund. Det är en stor nyhet för oss. Under Monster har vi också sex nya matkoncept, nya spel och nya miljöer. Dessutom har vi öppnat upp Gröna Lund mot vattnet så att man kan flanera och titta in mot Gamla stan om man vill.
Nya baren Spice:
– Den har inte öppnat än men när vi bygger om så här mycket så dyker det upp utrymmen som vi till en början inte vet vad vi ska använda dem till. Spice är en bar som ligger i hjärtat av det nya området och där kommer berg- och dalbanorna att svischa fram och tillbaka över en. Det kommer att bli en liten gräddhylla.
Kommer man inte att bli rädd när Monster flyger förbi så nära?
– Nej, utifrån invigningen och genrepet så uppfattas det bara som en härlig och spännande upplevelse. Det är en väldigt tyst bana ska tilläggas.
Ni vill förvandla en stor parkering till en del av nöjesfältet men Mark- och miljödomstolen säger nej, hur går ni vidare?
– Nu har den domen överklagats av både Gröna Lund och Stockholms stad. Vi har egentligen hela tiden varit beredda på att det kommer att prövas långt upp i rättsinstanserna. Självklart är vi besvikna över att Mark- och miljödomstolen inte höll med oss. Det positiva med det hela är att de har tagit del av en mängd olika överklaganden och de konstaterar att processen bakom planen är väldigt solid. Saker som jäv, buller eller andra oegentligheter som vi har blivit anklagade för, avfärdar domstolen. Domstolen gör däremot, enligt oss, en felaktig tolkning av miljöbalkens skydd för nationalstadsparker och det är det frågan handlar om.
Vad tycker Gröna Lunds grannar om planen?
– De som är positiva är positiva eftersom att det här har varit en fråga i två decennier och nu står Länsstyrelsen, Djurgårdsförvaltningen, Stockholm Stad och vi bakom en plan som har arbetats fram i fyra år, där vi har varit noggranna om att det inte ska uppstå någon skada på nationalstadsparken. Det är därför så många är positiva. De som inte är positiva är vet jag inte vad vi ska göra åt, däremot försöker vi sprida den positiva bild av det som vi vill skapa. Vi hotar inga grönområden, vi ska omvandla en parkeringsplats till härliga miljöer där människor vill umgås och kan vara, både i och utanför Gröna Lund.
Många nöjesparker har fått vara öppna under pandemin, men inte Gröna Lund, Skara Sommarland och Liseberg till exempel. Varför har det blivit så i Sverige tror du?
– Det beror på två saker; det första är att vi inte har haft en lagstiftning som är anpassad för att hantera en pandemi och det andra är att de styrande i landet har haft en oförmåga att komma tillrätta med det. På grund av det så är vi några branscher som har kommit i kläm på ett sätt som inte har med smittspridningen att göra, utan att vi helt enkelt är i kläm på grund av systemet.
Vad har det kostat ungefär för Parks & Resorts?
– Vi har förlorat över en miljard i omsättning förra året, normalt sätt omsätter vi 1,3 eller 1,4 miljarder. Vi har förlorat intäkter på 400 miljoner.
Hur överlever ett företag som har förlorat så mycket?
– Man överlever genom att försöka vara så handlingskraftig som möjligt på olika fronter. Det är både gas och broms, vi har sagt upp en tredjedel av vår fasta personal, vi har stoppat alla utvecklingsprojekt utöver de som var tvungna att fortsätta rulla på, vi har tvingats att ta in nytt kapital för att klara likviditeten.
Att vara tivolidirektör är lite som att vara med i en Hollywood-film, stämmer det?
– Ja, det är ganska ofta som jag får nypa mig i armen och tänka wow att jag får hålla på med det här.
Var reser du i sommar?
– Det blir nog lite Sverigesemester i år, jag ska till Skåne i alla fall.