Annons:

Så ska Kroatien öppna upp för svenskar

Kroatien är ett av de länder i Europa som drabbats minst av coronaviruset, med hundra dödsfall. Landet har träffat ett bilateralt avtal med tio länder i Europa, vars medborgare kan komma in i Kroatien lika enkelt som innan utbrott av Covid-19, enligt ett pressmeddelande. Det är Slovenien, Tjeckien, Ungern, Österrike, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tyskland och Slovakien. Medborgare från dessa länder kan komma in i Kroatien utan att behöva ange anledning för sitt besök. Turister kommer att få ett infoblad med rekommendationer om social distansering från kroatiska Folkhälsomyndigheten. Som en extra försiktighetsåtgärd kommer besökarnas semesterdestination, e-mail och mobilnummer att registreras, för att lätt kunna kontaktas vid behov ifall smittspridningen skulle ta fart igen.

Turister från övriga EU/EES länder, med vilka Kroatien inte har särskilda bilaterala avtal (inklusive svenskar från hela landet), kan komma in i Kroatien genom att visa upp bekräftelse på semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för en fastighet, båtplats i kroatisk marina, bokad seglingsresa, eller något liknande.  Sedan 28 maj 2020 kan turister på förhand registrera sitt kommande besök i Kroatien här.

EnterCroatia appen finns på engelska och kroatiska och fler språkversioner är under utveckling, däribland tyska, polska, tjekiska, ungerska med flera.

Restauranger, kafeer, stränder, badanläggningar,  nationalparker och naturparker samt övriga turistattraktioner, som Dubrovnikmuren håller öppet i Kroatien.
Det är åter tillåtet att samlas fler än 40 personer, familjer och  sällskap kan sitta tillsammans på restauranger, hotell serverar frukost  vid bordet  i stället för smörgåsbord.   

Kroatien väntar större antal turister först i början av juli, när fler internationella flyglinjer kommer igång. Både flygbolag och researrangörer har påannonserat   återinförandet av trafik mot Kroatien. Kroatiska flygbolaget, Croatia Airlines, som är ett StarAliance medlem, flyger från 1 juni direkt till Zagreb från Köpenhamn måndagar, tisdagar och onsdagar och vidare till Pula, Zadar, Split och Dubrovnik. Från och med 20 juni inför Croatia Airlines direktflyg mellan Köpenhamn och Split.  

Kroatiska Turistrådets rekommendation är att bilburna turister följer transitländernas reserekommendationer och villkor för genomfart genom respektive land.

 

5 kommentarer

  1. Vera: Tusent tack Vigo för informationen angående Kroacien. Det hade jag länge väntat på. Det värkar som att du är det enda som kann om Kroacien.
  2. Tomislavka: Hej, om man ska åka bil till Kroatien i juli från Sverige, genom Tyskland ska det bli några problem? Vad måste vi ha med oss? MVH
  3. Vera: Tomislavka om man ska åka bil till Kroacien genom Tyskland,så Tyskana är inte bäsverliga. Har bäkanta som reser ofta genom tyskland utan problem. Det är Östrike som stäler masa frågor.
  4. Daniel: Hejsan.man kan resa från 15 juni till Tyskland eller
    • Reporter: För senaste information från ambassaderna besök swedenabroad.se. Sedan samlar openupforbusiness.com även information om många länder i världen relaterat till covid-19.
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024