Annons:

Annons:

SOLSEMESTER PÅ AFRIKAS HORN

Två slappa veckor på Afrikas horns riviera. Shoppa i Djibouti, sola i Eritrea och vindsurfa i Somalia. Kommer det någonsin att bli möjligt?– Den dag det blir fred i regionen finns fantastiska förutsättningar. Fina stränder på lagom avstånd från Europa. Från Sverige är det bara åtta timmars flygtid, säger Patrik Marklund på Ving.

Afrikas tid är ännu inte här. Men många spår att kontinenten – hårt prövad av krig, konflikter och fattigdom – de närmaste decennierna kommer att få uppleva stark ekonomisk tillväxt, fler affärsresenärer och fler turister. Och när stabiliteten och lugnet infinner sig står hoppet till internationell turism som inkomstbringare.
Västafrika i allmänhet och Ghana i synnerhet spås av många bli en stor turistdestination om inte allt för många år. Här finns redan en stabil demokrati och en kust som gjord för sol och bad. ”Välkommen till Solskenslandet, landet som anses vara Afrikas vänligaste … som kombinerar charmiga tropiska stränder med en fa-scinerande kultur”, skriver Ghanas statliga turistbyrå på sin webbplats. Varför går det ingen charter dit från Skandinavien?
– Vi har ju resor till Gambia och har tittat på andra länder i Västafrika. Men än så länge har det inte stämt. Exempelvis Senegal har många fördelar, men i snitt 30 procent högre prisnivå än Gambia, vilket har gjort att vi tvekar, säger Patrik Marklund.
Sydafrika spåddes för några år sedan en ljus turistframtid. Vad hände?
– Ta Kapstaden som är en otroligt häftig stad, men havet är för kallt för att bada i och hotellen saknar ofta stora fina inbjudande pooler. Det har hållit tillbaka turistboomen.
Patrik Marklund hoppas inte heller så mycket på Moçambique, som med sina milslånga stränder också tippats bli ett stort turistmål.
– Där är problemet avstånden och den dåliga infrastrukturen. När vägarna byggts ut och flygbindelserna blivit fler kanske landet kan locka fler, men inte före dess.
PER J ANDERSSON
METTE LANDFALK

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.