Annons:

Statliga miljoner till Skistar-liftar: ”Satt i system”

Skidanläggningsjätten Skistar har genom ett speciellt upplägg fått närmare 80 miljoner kronor i statligt glesbygdsstöd för att bygga åtta nya stolsliftar i Åre och Vemdalen, skriver SvD. I branschen kallas upplägget för ”Vemdalsmodellen”. Skistar går in som delägare i små nystartade bolag som sedan ska bygga liftar på Skistars områden. Skistar tecknar sedan avtal med bolagen om att hyra liften. På så vis går stödet till ”småbolag” och en större andel av projekten kan finansieras med stöd från Tillväxtverket. – Jag kan förstå att det ser ut som att Skistar har satt det här i system, säger Göran Lättman, ansvarig för utbetalningarna vid Tillväxtverket, till SvD.

Den tidigare riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius menar att det sätt som Skistar fått statliga miljoner till nya liftar i sina anläggningar är emot bestämmelsernas anda. Men hon säger till SvD att systemet verkar vara lagligt.

Hennes personliga uppfattning är att Tillväxtverket hade kunnat tolka lagens anda annorlunda än man gjort.

– Inget värre kan ju dessutom hända än att Skistar får överklaga och att statsmakterna till slut tvingas detaljreglera, säger hon till tidningen.

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024