Annons:

Annons:

EU varnar för solsemestrar i grekiska turistparadiset

Tretton grekiska öar i Egeiska havet har markerats som mörkröda på den covid-19-karta som sammanställs av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Myndigheten avråder nu från alla icke nödvändiga resor till och från regionen. Uppgraderingen av risknivån på torsdagen gäller bland annat populära resmål som Mykonos, Santorini och Rhodos.

De svenska resebolagen Tui och Apollo följer svenska myndigheters rekommendationer och kommer att fortsätta flyga till berörda öar till dess att utrikesdepartementet går ut med en avrådan, uppger de för TT. Tui har för närvarande 4 500 svenska turister i Grekland.

Grekiska myndigheter hade hoppats kunna locka turisterna tillbaka i sommar efter förluståret 2020. Trots starka besökssiffror i juni är det oklart hur resten av säsongen utvecklas.

Mörkröda zoner markerar vilka områden som har det värsta läget när det gäller spridningen av covid-19. Syftet är att hjälpa EU-länderna att besluta om regler för testning och karantän i samband med resor. I förra veckan höjdes risknivån för Kreta, Greklands största ö, till mörkrött.

Smittoläget är så illa på öarna just nu att den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har valt att lista regionen som mörkröd. Det är den mest allvarliga markeringen som betyder att bara nödvändiga resor kan rekommenderas till regionen, rapporterar internationella medier.

Enligt Reuters betyder det här att ECDC bedömer att risken att smittas i regionen är ”väldigt hög” och ECDC rekommenderar att karantänkrav införs vid hemkomst från öarna.

Under förra veckan valde ECDC att lista turistön Kreta som mörkröd.

5 kommentarer

  1. Susanne: Vilka är de 13 öarna? Svårt att se på kartan
  2. Anonym: Tacksam för namn på alla mörkröda grekiska öar!
  3. Gunilla Rickardsson: Hej! Folk tror inte på den här texten hos er för att den inte kommer från UD och/eller EU. Hur ska jag kunna bevisa det.
  4. Reseräven: Lite sjukt att Apollo och TUI fortsätter att flyga trots avrådan från EU. Sedan får vi mer smitta i höst här hemma och besöksnäringen i Sverige får det ännu tuffare. Skärpning, se till så att vår inhemska besöksnäring går bra först innan vi gynnar utrikesdestinationer trots att allt är lika viktigt.
  5. MARIA: Hur stor är smittan i Aten
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.