Annons:

Svenskar bakom turistsommarens rekord

Svenskar stod för de nya rekorden i volym och boendeintäkter på svenska hotell, stugbyar och vandrarhem under sommaren 2008. De utländska besökarnas övernattningar har inte ökat alls, enligt statistik från Nutek.

– Turistnäringen fortsätter att växa, men är inte opåverkad av världskonjunkturen. Under sommaren har volymerna från vissa närmarknader ökat markant, samtidigt som de utomeuropeiska marknaderna minskat kraftigt. Det är USA och Kina som står för de största minskningarna, säger Dennis Bederoff ansvarig för turistnäringsfrågor på Nutek.
Sommaren gav nästan elva miljoner övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem. Den inhemska marknaden ökade med 2,6 procent och de nordiska närmarknaderna växte med totalt 3,6 procent. De utomeuropeiska marknaderna tappade 11,3 procent under sommaren.
Boendeintäkterna växte i nästan samtliga regioner i Sverige. I Stockholms län ökade intäkterna med 110 miljoner kronor. Ökningen i Skåne var drygt 28 miljoner kronor.
Hotellen, som står för cirka 90 procent av de totala boendeintäkterna under sommaren, ökade antalet sålda rum med 0,7 procent. Logiintäkten per sålt rum steg med 3,7 procent.

Kommentarer är stängda.