Annons:

Annons:

Sverige tjänar mer än Kroatien på turism

Sverige tjänar mer på turismen än chartertäta Kroatien och Portugal. Sverige är också marknadsledande i Norden, enligt UNWTO.

I UNWTO:s senaste rapport om världens starkaste turismekonomier 2010 bibehåller Sverige sin position bland Europas länder. Strax bakom Grekland kvalar Sverige in på en tiondeplats över de europeiska länderna. Det är före bland annat Portugal och Kroatien och Sverige är marknadsledande i Norden.
 
– Intresset för Sverige som resmål ökar och vi tjänar mer på turism än till exempel Portugal och Kroatien. En ökad tillströmning av besökare är en förutsättning för att nå målet att fördubbla omsättningen av internationell turism i Sverige till år 2020. Turismexporten idag drar in mer än dubbelt så mycket som den svenska personbilsexporten, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.
 
Danmark återfinns på plats 17, Norge 19 och Finland på plats 23 på listan. Sverige har mer än dubblet så höga turismintäkter som Danmark och Norge och nästan fyra gånger så höga som Finland. Europalistan toppas av Spanien, Frankrike och Italien.
 
Globalt hamnar Sverige på 23:e plats, före exempelvis Sydafrika, Indonesien och Brasilien. USA toppar listan, följt av Spanien, Frankrike och Kina.
 
Europeiska topplistan
1. Spanien
2. Frankrike
3. Italien
4. Tyskland
5. Storbritannien
6. Österrike
7. Schweiz
8. Nederländerna
9. Grekland
10. Sverige
11. Belgien
12. Portugal
13. Polen
14. Ryssland
15. Kroatien
16. Tjeckien
17. Danmark
18. Ungern
19. Norge
20. Luxemburg
Baserat på intäkter från besökares direkta utlägg i landet samt tjänster de köpt före resan. Intäkterna inkluderar inte kostnad för transporter.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.