Annons:

Sveriges museer: ”Äntligen en mer träffsäker reglering”

Museer ska kunna hålla öppet med smittskyddsregler som liknar dem för butiker och dagens publikgräns på max åtta personer ska bli mer flexibel, föreslår regeringen. – Äntligen en mer träffsäker reglering, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer till SVT.

Regeringen föreslår också ett nytt system för reglering av allmänna sammankomster, där begränsningarna ska vara proportionerliga och publiktaken varierande utifrån risk för smittspridning.

Skansen, som hamnat i ekonomisk kris under pandemin och varit stängt sedan 27 november, planerar för en öppning 1 april. Skansens vd John Brattmyhr menar att socialministern och kulturministern kom med oklara besked under presskonferensen.

– Lena Hallenberg verkade förbereda en nedstängning och Amanda Lind såg möjligheter att öppna upp. Jag hoppas på ett regelverk som möjliggör öppning, säger han till SVT och fortsätter:

– Tiden går, och får vi inte tydligare besked snart kommer det inte att bli någon konsertsommar i Sverige. Det känns tungt, jag skulle gärna slippa återuppleva en allsång utan publik.

Även Liseberg hoppas på att de nya förslagen i förlängningen kommer att innebära att nöjesfältet kan öppna. Men besluten har tagit för lång tid och stor skada är redan skedd, menar Lisebergs informatör Stefan Wern.

– Det är ju alldeles för sent. För oss var 2020 en katastrof. Vi har förlorat 97 procent av omsättningen och gör en förlust på 550 miljoner kronor, säger han.

Från 11 mars

Den nya förordningen föreslås gälla från den 11 mars och skickas nu på remiss fram till den 26 februari. Folkhälsomyndigheten måste först yttra sig om vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för publik, och även när det kan bli aktuellt att ändra taken.

Detta betyder alltså inte att alla museer kommer att vara öppna efter 11 mars.

– Nej det är lite för tidigt. Det har varit en lång period då museerna varit väldigt utsatta, men alla ligger i startgroparna, och de som kan öppna gör det så fort de kan. Men det beror ju också på smittläget där där museet ligger, säger Jeanette Gustafsdotter.

Kommentarer är stängda.

Restaurangchef – Vaxholms Kastell & Badholmen
Sista ansökningsdag:
23 februari 2023
Jambo Tours söker en biljettör
Sista ansökningsdag:
31 januari 2023
Sales Executive – Junior – Stockholm
Sista ansökningsdag:
2 februari 2023
Skandinaviens största safaripark söker operation manager
Sista ansökningsdag:
11 februari 2023