Annons:

Travel News testar the Highline i New York

I somras öppnades det omtalade promenadstråket The Highline i New York, skapat kring ett gammalt järnvägsspår. Travel News tog på sig promenadskorna och testade vad som blivit en succé bland såväl New York-bor som besökare.

Solen stryker designbutikernas kliniskt rena butiksfönster i trendiga Meatpacking District. Här och var skymtar fortfarande lastkajer med skyltar med reklam för kött och kosherslakt. Snart är de allihop troligtvis ett minne blott. Möjligtvis får en och annan skylt evigt liv i form av en framskjuten plats på en sval galleria eller i lobbyn på ett kommande boutiquehotell. Det moderna äter ständigt upp det gamla, eller i alla fall stora delar av det.
Det som lämnas kvar är noga uträknat och skapar den där hippa känslan som är så svår – och viktig – att få till. Just så är det också med The Highline. Den gamla rälsen som på en förhöjd viadukt går från Gaansevort Plaza (vid Gaansevort Street) upp till hörnan av West 20th Street och 10th Avenue har räddats och har under 2009 blivit ett av stans mest omtalade projekt. Prunkande blommor, gröna växter, bänkar och enkla utomhuskaféer har skapat liv kring den rostiga rälsen och gett besökare och New York-bor ett hippt mini-alternativ till Central Parks gångvägar.
Själv besöker jag promenadstråket i sensommarvärmen. Njuter av en italiensk glass och sedan en kaffe medan jag spanar på folk. Får snart kändisnapp i form av en modefotograf, berömd från Top Model-programmen. Resten är barnfamiljer, några slipsnissar, par som går hand i hand och så ett gäng turister förstås.
Succén med The Highline var redan tidigt ett faktum. Nu räknar man med omkring 20 000 besökare per dag under helger. Var gärna en av dem, men bäst är här på vardagar då det är lite lugnare. Så på med promenadskorna, en halsduk och stoppa på dig lite pengar för en take away-kaffe. Så mycket hippare och bättre blir inte New York. Och du behöver som sagt inte vara kändis. Highline är gratis och öppet för alla.
TOBIAS LARSSON, VAGABOND
Adress: Från Gaansevort Plaza (vid Gaansevort Street) upp till hörnan av West 20th Street och 10th Avenue
Tips 1: Läs historien om framväxten av The Highline på www.thehighline.org. Här hittar du också kartor, bilder, kommande event med mera.
Tips 2: Några kvarter från The Highline, på 375 Greenwich Street, ligger Robert De Niros berömda restaurang Tribeca Grill. Kör hel middag eller bara barmenyn. Du blir inte besviken!

Kommentarer är stängda.

Konferensproducent till STS Alpresor
Sista ansökningsdag:
30 september 2023