Annons:

TUI och grekiska regeringen vill utveckla hållbar turism på Rhodos

TUI i partnerskap med den grekiska regeringen meddelar idag att Rhodos blir platsen där man ska utveckla framtidens hållbara turism i vad som kallas “The Rhodes Co-Lab". Förhoppningen är att Rhodos ska bli ett Silicon Valley för hållbar turism.

Enligt ett pressmeddelande är detta det första projektet i världen där en destination av denna storlek tar sig an sin egen omvandling till att bli mer hållbart på ett så omfattande sätt. The Rhodes Co-Labs arbete bygger på samarbete och utbyte – inte bara med den lokala turistnäringen, utan med branschen som helhet.

En tankesmedja att inrättas på Rhodos för att samla internationella experter och stärka och vidareutveckla hållbarhetsomvandlingen av turistsektorn. Initialt kommer fyra personer att anställas av grekiska staten. Och tanken är att detta ska utvecklas till en hub som lockar till sig stakeholders inom turism och startup-bolag. Hur stor satsningen blir och hur notan delas mellan TUI och grekiska staten sades inte på dagens pressträff.  

– Turism för med sig många positiva effekter – det är en kraft för det goda. Turism bidrar till investeringar och stärker ekonomin lokalt genom turismen. Utan turism finns det ingen grund för ekonomiskt välstånd på dessa destinationer, säger Fritz Joussen, Global vd för TUI.

– Rhodos Co-Lab är tänkt att, tillsammans med experter, partners samt alla medarbetare på TUI, samla kunskap, driva innovation, utbilda och utveckla – allt med ambition att ta resebranschen mer hållbart in i framtiden. Tanken är att hela turistnäringen, världen över ska kunna dra nytta av detta, säger Jessica Enbacka, Nordisk VD på TUI i ett pressmeddelande.

– Jag tror att Grekland är ett land som helt klart vänder blad. Det lämnar efter sig ett decennium av kriser, av smärta. Och jag tror att det är ett land som verkligen vill anamma framtidens utmaningar. Det är viktigt att påpeka att i FN:s hållbarhetsmål talar vi inte bara om ekologisk hållbarhet utan också om social och ekonomisk hållbarhet. Och vi kommer att arbeta mycket hårt för att göra det här projektet till en framgång, avslutar Kyriakos Mitsotakis, Greklands premiärminister i ett pressmeddelande.

6 kommentarer

  1. Erik: Intressant. Hållbart i att bevara Rhodos grekiskt vore väl bättre. Nu är Rhodos lika skandinaviserat som Mallorca tyvärr och väldigt lite genuint grekiskt
  2. Sandra: Rhodos är ett bra resmål men nyckeln är väl att satsa på det genuina grekiska! Det vill iallafall jag ha.
  3. Charlotte: Hej Att Rhodos/Mallorca är skandinaviserat håller jag inte med om tycker dom har satt en internationell prägel på öarna med lite finare ställen än tidgare dock så är svensken inte så världsvan när det gäller den typen av ställen. Dom har rensat upp ordentligt man ser så många 80-90 tals ställen kvar som fanns då det var mycket skandinavien över det hela. Då är det mer turkiet/kroatien som är "svenne" resemålet dit folk åker med liten plånbok Tycker det låter intressant hur som helst..
  4. Lena: Intressant information! När ska ni skriva vad Apollo och Ving har för samarbete med grekiska regeringen?
    • Travel News: Det gör vi gärna när vi får information om detta.
  5. Åke: Det handlar om att man planerar anställa fyra personer så påverkan på det grekiska arvet kanske inte blir så påverkat av just detta. Men jag tror att flera har dragit slutsatsen att man nog kommunicerar miljö och hållbarhet när man har gjort något och har något att visa upp, dvs någon form av resultat. Annars kan det lätt bli green washing. Lite som bilden ovan, ser miljömässigt ut att gå runt med en träcyklar, men dom är omöjlig att faktiskt cykla på i realiteten, men bra att visa upp.