Annons:

Annons:

Turismen i Sverige slår rekord

Sommarturismen i Sverige kommer att sätta rekord. Det spår Björn Arnek, branschekonom på organisationen Visita.

Björn Arnek räknar med att antalet gästnätter på hotell ökar med 5 procent sommaren 2015. Den svaga kronan hjälper till.

– Det finns ett tydligt samband mellan den svagare kronan och ökad turism i Sverige. Fler kommer hit från utlandet och fler svenskar väljer att semestra hemma, säger Björn Arnek på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita till svd.se.

Det är till stor del ökat välstånd, i Sverige och inte minst i tillväxtländerna, som står bakom ökat resande. Antalet nätter som exempelvis indier betalade för i Sverige ökade med nästan 25 procent mellan 2013 och 2014. Alla utomeuropeiska besökare tillsammans ökade antalet gästnätter i Sverige med drygt 22 procent.

Under 2013 omsatte turismen i Sverige 284 miljarder kronor, en ökning med 89 procent sedan år 2000. Svenskar står för betydligt mer än hälften av omsättningen.

Stockholm står i en klass för sig, där gav övernattningar på hotell, vandrarhem och campingplatser intäkter på sammanlagt nästan 2 miljarder kronor under 2014. Västra Götaland kom tvåa med ungefär halva den summan.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.