Annons:

Annons:

UD uppmanar turister att undvika Taksimtorget i Istanbul

Våldsamma demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul gör att UD uppmanar turister till vaksamhet.

Våldsamma demonstrationer har ägt rum i området runt Taksimtorget i centrala Istanbul samt turistgatan Istiklal Caddesi sedan fredagen 31 maj. Vattenkanoner och tår- och peppargas används av polisen för att bemöta protesterna.

UD skriver på sin hemsida: ”Besökare i Istanbul rekommenderas starkt att för närvarande undvika Istiklal Caddesi, i synnerhet dess norra del (mot Taksim-torget) samt hela området runt Taksim-torget (stadsdelen Besiktas). Undvik plötsliga folksamlingar och var vaksam på tecken på demonstrationer även i andra delar av Istanbul och andra turkiska städer.”

Demonstrationerna startade i förra veckan då hundratals människor samlades i en sittande protest mot att en shoppinggalleria ska byggas på platsen där Geziparken ligger idag. Klockan 05.00 i fredags morse väcktes demonstranterna av att polisen sköt med vattenkanoner på dem. Det blev startskottet till att tusentals människor samlades i parken. Många av dem vittnar nu i utländsk media om att polisvåldet är enormt och oprovocerat eftersom de ”satt still, sjöng sånger, spelade gitarr och tältade” när polisen gick till attack med vattnet.

Bland demonstranterna finns många journalister och författare som rapporterar om övervåld, kemiska gasbomber och tårgas. Nyheterna har spridit sig snabbt via sociala medier och demonstrationen gäller nu inte bara gallerian, utan frågor om skärpa abortlagar och andra politiska ämnen har tillkommit.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.