Annons:

Annons:

Vargturismarrangörer rasar över jaktbeslut

I förra veckan meddelade Naturvårdsverket att selektiv vargjakt kommer att tillåtas i arrangörernas planerade vargsafariområden.

Beslutet offentliggjordes precis innan årets vintersäsong startar på allvar och beslutet att bedriva jakt i de etablerade vargturismreviren Kloten och Hedbyn i Bergslagen kom som en kalldusch för arrangörerna. Ekoturismföreningen har nu inlämnat en skrivelse till miljöminister Lena Ek med kopia till näringsminister Annie Lööf.

”Som svensk branschorganisation för den naturbaserade besöksnäringen ser vi med stor oro på beslutet om selektiv vargjakt i ett antal svenska vargrevir.” skriver Ekoturismföreningens generalsekreterare Ulf Lovén i inlagan.

Frågan om vargjakt och vargturism inte är ny. Samma synpunkter framfördes i samband med licensjakten 2010 och då svarade myndigheten att det ska föras en förebyggande dialog med arrangörer av rovdjursturism.

– Jag inser att vi som ordnar vargturism får leva med vargjakt i olika former, men det är inte acceptabelt att våra förutsättningar ändras med 48 timmars varsel. Vem tar ansvaret för besvikna gäster och eventuella kostnader i form av avbokningar, kompensation för utlägg för resor, boende och så vidare? säger Marcus Eldh, på vargsafariarrangören Wild Sweden.

Vargen har ett ekonomiskt värde för exportintäkter och är ett dragplåster för att öka turismen till landsbygden.

– Vi har betalande gäster redan nu till helgen och i stort sett varje helg fram till mitten av mars då snön försvinner. Totalt rör det sig om runt 40 personer. Dessutom bokar många nu sommarens vargsafari och jag diskuterar för tillfället datum och priser för nästa år med brittiska, franska och holländska researrangörer. Beslutet om en selektiv jakt kom som en total överraskning och utan någon som helst dialog i förväg, säger Marcus Eldh.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.