Annons:

Annons:

Vd: Massturismen återvänder till nästa sommar

Nyheterna om ett stundande vaccin, snarare än vaccinet i sig, kommer att få människor att börja resa igen. Det säger Peter Kern, vd för den amerikanska reseplattformen Expedia, till Bloomberg. – Det kommer att ta kortare tid [för turismen att återvända] än de tre till fem år som andra förutspår, säger Kern till nyhetsbyrån.

Han tror att turismen får en ny skjuts redan till sommaren 2021 – även till tätbebodda storstäder.
– Människor kommer att tänka: ”Nå, till sommaren kommer Europa troligen öppna eller jag kan vara vaccinerad, så låt oss boka resan nu”.

17 kommentarer

 1. Steffen: Kan Expeda ha ett egenintresse i frågan? Jag tänker bara..det är inte så dom kan vara jäviga i sin prognos?
 2. Inte bara att resa.: Även om ett vaccin kommer så vet vi inte hur bra det kommer att fungera förrän det gått en tid. Det kommer inte att bli som vanligt 2021!
 3. Cilla: Det bästa hade varit om resebranschen hade försökt inse att det inte kommer att bli som vanligt under 2021 och kanske även ytterligare år och istället gör om resor med antalet resenärer och sättet att resa på istället!!
 4. Robert: Håller med att det kommer gå mycket snabbare än man trott. Redan sommaren 2021. 70 - 80% jämfört med 2019. Vaccinet är 90% effektiv, folk vill resa och inga pessimister kan stoppa detta.
 5. Anonym: Det verkar inte som om flygbranschen tror att det går snabbt eftersom Kastrup stänger ned 40 procent av flygplatsen till och med 2021.
 6. Anonym: Lika verklighetsförnekande som Trump
 7. Subscriber User: Sommaren 2021 är marknaden för europaresor tillbaka till 70-80%, vintern 21-22 blir 110% av 19-20. De som överlever kommer få en enorm skjuts, det gäller att vara beredd.
 8. Anonym: Lika dålig bedömning som många gjorde att pandemin skulle varit över i somras. Att man aldrig lär sig!!
 9. Tim: Hoppas "Subscriber User" har rätt i sin gissning, den är optimistisk och vore underbart om det blev så.
 10. Anonym: Hur blir det för Asienresor då. Det känns som att Asien kommer hamna sist, under en lång tid framöver och är den kontinent i världen som kommer ta längst tid att återhämta sig. Kommer förmodligen ta till 2022 innan turismen i t.ex Phuket är tillbaka på samma nivåer som ett normalt år.
 11. Mange: Asien kommer nog öka snabbt nästa år. Jobbar med uthyrning och det är redan nästan fullbokat till 21-22
 12. Anonym: Det var kul att höra. Men huruvida alla bokningar blir av eller inte, beror ju helt på hur respektive land väljer att göra gällande internationell turism osv. Jag åker gärna till Thailand, Filippinerna eller vilket som helst om det enda kravet är negativt test innan avresa och möjligen munskydd i vissa sammanhang. Men jag, och säkerligen många andra kommer inte resa om det krävs karantän vid ankomst, munskydd och ansiktvisir vart man än går osv. Så, mycket hänger på myndigheterna om vad man väljer att prioritera. Tror det kommer bli oerhört svårt att få en balans mellan att locka turister, samtidigt som man inte vill riskera att smittan blossar upp igen och måste ha restriktioner som funkar
 13. Peter T: Bakom nästan alla uttalanden från aktörerna i näringen, så finns det ett egenintresse. Om man menar att återhämtningen kommer att ta många år (med vikande resultat och konkurser som följd) så är det troligen för att man vill få myndigheterna att lätta på restriktionerna och utöka stödåtgärderna m.m. Om man däremot hävdar motsatsen är det för att försöka lugna marknaden och stimulera till ett ökat resande och bokningar. Tidigare erfarenheter av pandemier, naturkatastrofer och ekonomiska nedgångar visar dock att när det väl vänder, så vänder det med besked. Att resa har blivit en livstil som västvärlden vant sig vid och numera inte kan eller vill vara utan. Varken sk ”flygskam” eller pandemier kan vända den utvecklingen. Så även de aktörer som talar om år av återhämtning (ofta de största) förbereder sig i det tysta för en snabb vändning när den väl kommer.
 14. Peter Hellman: Det beror vilka målgrupper vi talar om och med vilka aktörer som förmedlar resorna, personligen tror jag på en renässans för starka lokala varumärken när det gäller hur vi bokar privatresor och att de görs primärt i Europa och Skandinavien. Etnisk trafik kommer igång snabbast. Affärsresande kommer få konkurrens av de nya digitala hybrid lösningar som etablerats på bred front under 2020..Mötesindustrin -beror på vilken typ av möte eller event vi talar om , men Skandinavien kommer vara förstahandsvalet.Viktigt med flygförbindelser till rimliga priser. Jag tror ex att de stora OTA aktörerna delvis kan vara en av förlorarna, eftersom de inte erbjuder personlig service och flera av dem har under 2020 inte klarat av att ha bra kommunikation med sina kunder eller partners. Antalet direktbokningar till ex hotell kommer att öka. Peter Hellmanl
 15. Peter T: Peter T tror som Peter H - Det brukar vi göra!
 16. Erik: Hoppas verkligen resenärer börjar boka direkt med hotellen i större omfattning än förut, och de borde också få vetskap om hur mycket de egentligen betalar i provision till t.ex Expedia och hur hotellen ser dessa som ett nödvändigt ont. Jag brukar själv kolla på t.ex Booking.com eller Expedia vilka hotell som finns på respektive destination. Men sen bokar jag alltid direkt på hotellets egen sida. Det finns verkligen ingen fördel med att boka via OTAe. För information, visst. Men inget annat
 17. Steffen: @Erik, helt rätt angående OTA. Dom har fullständigt dränerat hotellbranschen på intäkter via sina rent horibla provissionssystem där du betalar (beroende av synlighet) upp till 40-50% av rumspriset direkt till dem. Dessutom har dom förstört trovärdigheten i omdömen i och med att dom låter hotellen bestämma om dom ska vara Preffered/Recommended genom att betala mer provission. För att inte tala om att dom påtvingar prisparitet. OTA-branschen är ett stinkande träsk av profithungriga aktörer och ägare utan koppling till hotell annat än att dom just dränerar branschen.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.