Annons:

Visit Sweden får 50 miljoner extra nästa år

Visit Sweden får kraftiga höjda anslag nästa år av regeringen, 50 miljoner kronor extra per år.

Det kan jämföras med innevarande år då staten bidragit med runt 100 miljoner kronor de senaste åren, det vill säga en ökning på runt 50 procent.
– Vi är väldigt glada, men har respekt för att det nu kommer att ställas ännu högre krav på oss i det kommande arbetet. Men vi har förberett oss och har flera investeringsprogram som ligger och väntar. Vi kommer inte att sitta och klia oss i huvudet och inte veta vad vi ska göra av pengarna, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden till Travel News.
Beskedet om satsningen på marknadsföring av Sverige som turistland utomlands gavs av näringsminister Maud Olofsson vid öppningen av Green Tourism-seminariet i Göteborg på måndagskvällen och i Rapport på tisdagsmorgonen.
Känns extrapengarna som en bekräftelse på att ni gör rätt saker på Visit Sweden?
– Jag kan bara hänvisa till vad Maud Olofsson sa i sitt tal i går: Att hon är stolt och tycker att Visit Sweden gör ettt bra jobb och att ökade anslag kommer att ge ännu större utväxling och fler utländska gäster, säger Thomas Brühl.
Budgetpropositionen tas senare i höst i riksdagen. Exakt vad de av regeringen utlovade extrapengarna ska användas till är för tidigt för Visit Sweden att svara på. Men Brühl nämner nya partnerskap med regioner, näringsliv och destinationer för kampanjer mot utlandet och ökade investeringar i redan befintliga partnerskap som är framgångsrika.
Visit Swedens intäkter kommer förutom från staten även från näringslivet. Enligt 2008 års årsredovisning utgjordes 45 procent av intäkterna av statliga anslag, medan 55 procent kom från näringslivet – en rekordhög andel för näringslivets medverkan.
Svensk turism sysselsätter i dag 160 000 heltidsanställda, vilket är mer än den samlade fordonsindustrin.
SHR:s vd Mats Hulth jublar åt regeringens besked.
– Det är glädjande att näringsministern nu insett att besöksnäringen har varit underskattad, säger han i en presskommentar. 

Kommentarer är stängda.