Annons:

Wien bästa staden att leva i 2022

”Wien mina drömmars stad”, sjöng en gammal operettsångare. Och tydligen inte bara hans. För Wien tar hem förstaplatsen på The Economist ranking The Global Liveability Index 2022. Text: Janne Sundling

Ännu en stadslista. Indexet från The Economist väger samman stadsfaktorer som stabilitet, hälsovård, kultur, utbildning och infrastruktur. Mest dominerande på tio-i-topplistan är Kanada med tre städer: Calgary, Vancouver och Toronto.

Men etta är alltså österrikiska Wien. Fast i hasornas har de Köpenhamn på andraplatsen, med en hårfin marginal till ettan.

Wien fick förstaplatsen också för tre år sedan, men halkade ned under pandemins stängningar, då Köpenhamn var i topp.

I botten på samma lista finns städer som Tripoli i Libyen, Lagos i Nigeri och Damaskus i Syrien.

“Under två år har EIU:s Global Liveability Index pårverkats starkt av pandemin, men nedstängningar och social distansering som påverkat värdena för kultur, utbildning och hälsovård i städer runt om i världen. Men nu har förhållandena normaliserats”, konstaterar man i rapporten.

Los Angeles.

London tappar, från plats 27 till 33, Los Angeles däremot tar sig uppåt 18 placeringar till plats 37.

Stockholm och Sverige då? Utanför topplistorna, och placeringarna går inte att utläsa ur sammanställningen från The Economist.

  • Toronto – åttonde bästa staden att leva i, enligt EIU:s Global Liveability Index

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna