Annons:

Annons:

Ygeman: Ska finnas digitala vaccinintyg till sommaren

Regeringen hoppas att det ska finnas digitala vaccinationsintyg för svenskarna till sommaren. Det säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff. – Jag tror att både resebolag och länder kommer att ställa det kravet. I dag ställer många krav på covidtest och i takt med att vaccinet kommer är det logiskt att fler ställer krav på vaccinbevis, säger han.

Intyget ska bland annat kunna användas till resor.

– Man kan också tänka sig att det används vid fotvård eller när man träffar en frisör, men det kan också tänkas gälla vid restaurang- eller konsertbesök, säger Ygeman.

Beviset ska finnas tillgängligt den 1 juni, enligt Myndigheten för digital förvaltning.

Det kommer alltså inte bli någon nya app utan ett tillägg i befintliga appar exempelvis 1177.se eller BankID eller Freja ID.

4 kommentarer

  1. Per Skåning: Strålande om EU kan samordna detta! Otroligt smidigt för oss som reser mycket. Men med tanke på hur EU hittills hanterat vaccineringfrågan lär det inte bli klart förrän tidigast hösten 2021.
  2. Vera: Kann MR.Anders Ygeman ,garantera even ,att Svenska folket blir vaccinerade till sommaren? Det är någ meningen med vaccinpass ,att kuna bevisa att man blev vaccinerat. Annars har man ingen nytta, om man inte kann bevisa för resebolag ,och länder som ställer kravet. Så börja vaccinera oss ,så att vi kann resa på sommaren ,då behöver vi vaccinpass.
  3. Marcus Andersson: Vera, Ygeman kan liksom ingen annan hos vare sig regering eller opposition garantera vaccin för alla till sommaren, det hänger i stort på antal doser som levereras. Även om andelen vaccinerade inte möter målen så kommer en stor andel ändå ha fått sina doser och då måste vi ha ett digitalt Coronapass tillgängligt för att kunna möjliggöra den återhämtning som resebranschen och den inhemska besöksnäringen desperat behöver. Arbetar du inom branschen förresten? ser dig kommentera på en hel del.
  4. Vera: Marcus ,jag vill inte svara i vilken branschen jag arbetar. Jag tycker bara att vaccineringen går så trögt ,att många ska igen inte kuna resa. Hade du själv velat bli en av dem. Då varje EU land är ekonomisk beroende av turister ,borde Sverige kanske vara mera proaktivt,se som Danmark ,som gör väldig mycket rätt-gång på gång .Nästan rakt motsats till Sverige.Even när det gäller vaccin leveranser.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.