Annons:

New York fortsätter med uteserveringar – till midnatt

Uteserveringar var räddningen för New Yorks restauranger under pandemin. Och gästerna ska få fortsätta äta ute, men bara fram till midnatt, enligt ny lagstiftning. Text: Janne Sundling

New York City Council antog i veckan ny lagstiftning för uteserveringarna. Och undantagen under pandemin får fortsätta, men begränsas till mellan 22.00 och midnatt mellan april och november.

Under pandemin introducerades en rad nya uteserveringar för att undvika restriktionerna inomhus. Mer än 12 000 restauranger valde att dra nytta av Open Restaurants-programmet, genom att ställa upp bord och stolar på trottoarer.

Trottoarservering kommer att få fortsätta året runt för restauranger som har ”trottoarkapacitet”. De matbodar som dök upp kommer dock att behöva tas ner under lågsäsong.

Eric Adams.

I ett uttalande sa borgmästaren Eric Adams att programmet hade ”räddat 100 000 jobb och otaliga lokala restauranger på höjden av pandemin, samtidigt som det hjälpte staden att ombilda sina offentliga utrymmen.” 

Men programmet har också haft sina belackare som klagat över fula skjul, färre parkeringsplatser och matrester som lockat råttor.

Adams erkände problemen och sa att även om det programmet hade räddat 100 000 jobb, ”lämnade det också hundratals övergivna skjul på våra gator som har blivit tillflyktsorter för råttor och är ett ögonsår för New York-bor.”

– I månader har jag sagt högt och tydligt att uteservering är här för att stanna men vi måste göra det rätt, sa borgmästaren.

Uteservering kommer inte att tillåtas mellan kl. 24.00 och 10.00, och inte heller mellan 1 december och 31 mars. 

Manhattan-restauranger som ligger söder om 125th Street kommer att behöva betala högre avgifter för uteserveringar. Specifika designriktlinjer för uteserveringsstrukturerna kommer att beslutas senare.

Andrew Rigie, verkställande direktör för New York City Hospitality Alliance, en handelsgrupp som representerar restauranger, sa att det slutliga avtalet kommer att vara positivt för branschen.

– Vi är glada över att borgmästaren och kommunfullmäktige har kommit överens om villkoren för ett historiskt permanent uteserveringsprogram som inkluderar trottoarkaféer och gatuhus, sa Rigie i ett uttalande. 

– Den nya lagen kommer att minska byråkratin och avgifterna för restauranger att delta jämfört med de alltför restriktiva pre-pandemiska trottoarcafélicenserna, som uteslöt så många restauranger i de fem stadsdelarna från att erbjuda uteservering.

Kommentarer är stängda.