Å ena sidan: Vattenfyllda tunnelbanestationer. Kraftigt störd kollektivtrafik och infrastruktur. Blockerade vägar, översvämmade vägar. Å andra sidan:
– Vi är torra, men vi har varit oroliga för översvämningar i vårt hus vilket hänt flera gånger tidigare. Tack och lov bor vi på andra våningen i ett trevåningshus, säger Douglas Ljungkvist, svensk guide i New York och Swansons platschef i USA som är bosatt i Brooklyn med sin fru.
– Vår källare – och hemmen på bottenvåningen – har svämmat över flera gånger tidigare när stadens system för översvämningar inte klarat vattenvolymerna. Just nu ser jag inga skador på gatorna här i Park Slope. När jag tidigare i dag var nere i Industry City vid vattnet såg jag inga översvämningar. Alla affärer var öppna som vanligt.
Det intensiva regnet började på fredagseftermiddagen. Enligt New York Times föll lokalt upp till 70 millimeter regn inom loppet av en timme. New Yorks tunnelbanesystem, byggt för att hantera betydligt mindre nederbörd, blev snabbt överbelastat. Vatten trängde in på både plattformar och i tunnelbanevagnar. I delar av Bronx och norra Manhattan steg vattennivåerna så snabbt att boende behövde evakueras.
New Yorks borgmästare Eric Adams uppmanade på fredagskvällen invånarna att stanna inomhus. Delstatens guvernör Kathy Hochul kallade i ett uttalande situationen för ”livshotande” och konstaterade att New York befinner sig i en ny verklighet där extremväder måste förväntas.
Douglas Ljungkvist ser dock en annan aspekt, färgad av invånarnas erfarenheter:
– Jag tror inte New Yorkare är särskilt oroliga på grund av allt som hänt här förr – vi levde ju till exempel genom superstormen Sandy 2012, som man fortfarande ofta jämför med. Det här var, för sommaren, en väldigt ”vanlig” åskskur. Men eftersom den verkar ha rört sig långsammare än vanligt varade den också längre, och dumpade därför enorma mängder vatten. Normalt försvinner de här skurarna snabbare.
Men även han noterar att det fanns kritiska inslag:
– I New Jersey såg det ganska allvarligt ut på vägarna. I New York var det en del tunnelbanestationer som drabbades rejält – det kom till och med in vatten i tågen. Det måste ha varit riktigt läskigt. Men som sagt, det krävs mycket för att få New Yorkare att ”freak out”. Det är nog en del av det nya normala med klimatförändringar – att allt blir mer ”extremt” och vanligare, vare sig det gäller översvämningar eller bränder.
Även flygtrafiken påverkades. Det menar Douglas Ljungkvist dock är vanligt vid den här tiden på året.
– Ja, det är vanligt att flyg ställs in på grund av åskväder, särskilt utmed hela USA:s östkust. Flygplatsen Newark hade 2,5 timmars förseningar, men min Swansonstelefon var tyst vad gäller kunder som behövde hjälp med ombokningar på grund av vädret.
Han påpekar också att mediebevakningen ofta tenderar att dramatisera.
– Tidningarna här, och framför allt tv-nyheterna, lever ju på reklamintäkter, så det blir ofta att de skrämmer slag på folk för att få fler tittare. Det har så klart varit allvarligt, men inte i paritet med det hemska som nyligen inträffade i Texas. Samtidigt är det ju bra att media håller oss underrättade. Det kommer nog att bli en stormig sommar, men förhoppningsvis utan tromber och skador från vind och blixtnedslag.
Även Scott DeCarlo, Vice President of Research för Fortune Media och bosatt i Brooklyn, upplevde stormen på nära håll.
– Jag arbetade hemifrån i Brooklyn när regnet började runt halv sex på kvällen. Det blev riktigt intensivt under nästa timme, och ungefär en timme senare hörde jag den högsta åskknall jag hört i hela mitt liv – det lät som en explosion. Jag sprang faktiskt fram till fönstret eftersom jag trodde att det var just det, och blev väldigt lättad när jag insåg att det bara var det här galna ovädret.
DeCarlo beskriver att han även känner lättnad över att inte ha befunnit sig i tunnelbanan.
– Med tanke på videorna som alla ser på nätet i dag – det var ju rusningstid. Jag tror att upplevelsen verkligen berodde på var man befann sig. Manhattan verkade få ta mest stryk, men det var också mycket översvämningar och nedblåsta träd i New Jersey och Westchester County norr om staden.
Trots dramatiken beskriver han hur dagen i dag löpt på som vanligt.
– Det som är något förvånande är att allt i princip var tillbaka till det normala vid morgonpendlingen i dag. Tåget var lite försenat, men det är inget ovanligt. Även om videorna som cirkulerar på nätet är galna, så var det bara ett fåtal tunnelbanelinjer som översvämmades.
Precis som Douglas Ljungkvist noterar Scott DeCarlo hur människor förhöll sig sansade.
– Även med vattenmassor som bokstavligen forsade ner på plattformarna och genom tunnelbanevagnarna i går, så var folk lugna – några skrattade till och med – och tog det verkligen med ro. Allt som allt verkar de flesta hållit sig lugna, vilket jag tror är ganska typiskt för New York-bor.