Annons:

Så blev Mallorca nummer ett

Är tillbaka i landet efter min sejour på Mallorca. Det kommer ett längre reportage i nästa nummer av Travel News om alla fantastiska hotell jag såg och om Mallorcas resa från bortglömd ö någonstans i Medelhavet till Europas semesterdestination nummer ett. Men redan nu kan jag avslöja den viktigaste pusselbiten bakom framgången. Redan 1905 bestämde de lokala affärsmännen sig för att satsa på turism till Mallorca. Som tur var byggde man inte bara infrastruktur. Man, det var bara män då i turistföreningarna, bestämde sig också för att utbilda befolkningen. Göra dem redo för det som skulle komma. Turisterna skulle vara välkomna. Klaga in så mycket på alla rullväskor på gatorna. Utan detta ljud händer det ingenting. Den stämningen tycker jag finns kvar än idag. Folket på Mallorca är välkomnande. Vänliga. Okej, att träffa en äkta marocain som är född och uppväxt på ön i några generationer är numera ungefär lika vanligt som att se en havsörn flyga över Västerbron. Det senare händer ungefär en gång per dygn.

Den andra viktiga förklaringen är förstås att just nu är Palmas flygplats den mest trafikerade i Europa. Förra året var det under en period två miljoner besökare på ön samtidigt. I år är det inte säkert att ön kommer upp i samma rekordsiffra. Men det är otroligt många flygplan som landar och lämnar varje dygn.

När jag skulle åka hem hittade jag en SAS-maskin som transporterade mig de dryga tre timmarna till Köpenhamn för 600 kronor. Det går inte att klaga på ett sådant biljettpris. Jag insåg lite för sent att den andra semifinalen spelades samtidigt som vi var i luften. Som tur var fick vi ett plan med SAS superwifi och det fungerade, efter lite inledande krångel, perfekt. Samtidigt som vi landade på Kastrup såg jag de sista sekunderna av förlängningen och kunde konstatera att Kroatien har gått till final. Bilden var kristallklar i princip varje sekund. Bra jobbat SAS tekniker.

Jag testade även HBO Nordic som förra gången jag testade SAS superwifi inte ville starta. Men nu gick det utmärkt. Det är ingen slump att SAS superwifi kanske vinner Wilhelmina Skogh-priset senare i sommar. Men konkurrensen är hård. Det är många i Sverige som försöker utveckla reseindustrin i Wilhelmina Skoghs anda.

Dock inte den svenska regeringen.

Gick nyligen igenom deras pressbevakningssida. Det fanns ingen ruta för turism och ingen för besöksnäringen. Märk väl, det finns rutor för vuxenutbildning, spelpolitik och ungdomspolitik.

Och självfallet ett gäng för migration och invandring.

Det är bara att konstatera att Sverige är inte en turistnation i klass med Spanien och Portugal. Det saknas tryck både från folket och makten.

Men vi på Travel News gör vad vi kan för att rikta en blåslampa både här och där. Men just nu är det sommar och då kör vi på sparlåga fram till början av augusti.

***

På Mallorca träffade jag min vän och kollega Anders Sjöstedt. Han håller på att utveckla Travel News Academy. Vi ska sätta ihop ett framtidsråd med HR-människor inom besöksnäringen och turism. Har du tips på bra personer som bör vara med, mejla Anders Sjöstedt.

***

Flera av de stora flygbolagen har kommit med kvartalsrapporter de senaste dagarna och det är uppenbart att många tjänar mycket pengar just nu. Försökte få Norwegians vd Bjørn Kjos att säga något om Donald Trump i samband med deras rapport, men Bjørn sa bara att han respekterar amerikanernas val.

Det finns siffror som tyder på att turismen börjar återvända till USA. Färre ville åka när Donald blev president. Men nyligen kom nya siffror som tyder på motsatsen.

I torsdags lyssnade jag på Donald Trumps pressträff efter Natomötet. Det är uppenbart att han är mycket speciell person. Jag har aldrig hört en person skryta så mycket och framhäva sin egen insats. Att jämföra med Barack Obama som när han höll sitt segertal när han blev president pratade i tjugo minuter utan att använda ordet jag. Donald Trump kan inte formulera en mening utan ordet jag.

Och det är denne man som styr världen.

Jag är övertygad om att Trump blir återvald så i grunden handlar det fortfarande om att vänja sig och leva sitt liv som om det regnar. Fast just nu när jag skriver dessa rader i vackra Småland skiner i solen i vårt land och det är magiskt.

***

Och med dessa rader tar fredagskrönika helg. Njut nu den underbara svenska sommaren.

 

Kommentarer är stängda.