Annons:

Fredagskrönikan: Det är inte okej att reseindustrin ska betala för en underbemannad sjukvård!

Är tillbaka efter helgerna. Skönt att vara på jobbet igen. Även om det är kul att åka runt i landet och fira jul och nyår. Travel News har bytt kontor. Från egna lokaler vid vackra Mariatorget till kontorshotellet Convendum på urbana Vasagatan mitt emot Stockholms central. Jag gillar att vi gör en affärstidning för reseindustrin på Stockholms mesta hotellgata. Detta är en av Nordens mest urbana platser. Stockholms stad har som mål att städa upp gatan och bygger om hela tiden. Centralen har fått en ny taxistation och det ska bli fler cykelbanor och träd här. Men det är svårt att hålla rent på en gigantisk tågstation. Det bor människor här direkt på gatan. De taxichaufförer som inte är anslutna till någon växel eller app cirklar runt stationen som ruggiga duvor. Ofta står de mitt i gatan och röker. Vasagatan kommer aldrig att bli lika fashionabel som Birger Jarlsgatan eller mysig som Götgatsbacken. 

Nästa vecka ska Jernhusen visa upp hur de vill bygga om Centralen. Det kommer att bli ett bygge i klass Slussenprojektet. Alltså, det kommer att ta många, många, många år, kosta ofantligt mycket och vi vet att resultatet aldrig kan leva upp till alla förhoppningar. Stockholms central är huvudstadens kroppspulsåder och ska tillfredsställa allt från pendlare till boende till fastighetsägare till politiker till ja, undertecknad. Vi har alla olika behov och drömmar. Den kanske mest utopiska fantasin är att staden en gång ska bli klar och vi ska slippa att leva och verka i en byggarbetsplats. Men det kommer förstås aldrig att ske. En storstad måste hela tiden byggas om och renoveras. En stad utan byggkranar är en döende stad. Det är bara att acceptera.

En sak som jag dock inte tänker acceptera är regeringens covid-politik. Det är inte okej att vi i reseindustrin och kulturbranschen ska betala för en sjukvård som är underbemannad. Förr hade vi ett dödligt virus, nu har vi ett virus som okej. Dödligheten är numera LÄGRE än tidigare. Några blir sjuka, ytterst få allvarligt. Ett bra exempel är Carl den XVI Gustaf. Han förstod inte ens att han var sjuk. 

I veckan var jag på ett superspridarevent. Partiledardebatten i Sveriges riksdag. Inne i plenisalen satt statsminister Magdalena Andersson med munskydd och lyssnade på sina konkurrenter om makten. När de gick upp i talarstolen tog de av sitt munskydd. Det gjorde också de folkvalda när de gick ut i korridoren och pratade med oss journalister. På den efterföljande pressträffen med statsministern i gamla riksdagssalen hade ingen munskydd. Det var ingen kramfest, men människor tog i hand när de hälsade på varandra. Facit när jag skriver detta: två partiledare med covid. Hur många av min kollegor som fick viruset en andra gång vet jag förstås inte. 

Med detta som fond är det svårt att ta de nya restriktionerna på allvar. 

Speciellt när jag läser i Dagens Nyheter att människor med benbrott plus covid blir pinnar i FHM:s statistik trots att de är utan covid-symptom. Jag skrev detta redan förra veckan: Om vi höjer sjuksköterskornas löner med några tusenlappar kommer vården inte att bli överbelastad. 

Och ja. 

Höjer vi polisernas löner med samma belopp är jag säker på att vi får ordning på gängkriget. Att det inte blev mer debatt med detta som utgångspunkt i onsdags är förstås sorgligt. Men inte speciellt förvånande. 

Ja, ja. 

På kontoret lyser i alla fall flitens lampa. Vi planerar som jag tidigare berättat tio stopp med Travel News Business Forum. De första stoppen blir Uppland den 16 mars och Halland den 21 mars. Här hittar du mer information om detta. 

Har du tips på regionala kändisar i reseindustrin vi ska ha på scenen i Uppsala och Halmstad är det bara att mejla

Och ja, man får gärna tipsa som sig själv.

Och med dessa ord vill jag önska alla läsare en härlig helg. Vi hörs igen på måndag.

En kommentar

  1. Hanna: Vaccinera er med 3:e sprutan så fort ni kan! + Löneökningar skall ske i löneförhandlingar mellan parterna. Inte av politiker + media utspel. + Boka inte en resa till icke demokratier som Dubai och Thailand som ex. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna