Annons:

Fredagskrönikan: Det finns grader i paradiset i Södertälje

Tar pendeltåget till Södertälje. Checkar in på Elites senaste tillskott, signaturhotellet Ad Astra i läkemedelsbolagets gamla huvudkontor. Huset stod klart i början på 90-talet, men andas 80-tal. Det är ett typiskt skrytbygge precis vid Södertälje Kanal som förbinder Mälaren och Saltsjön. Några år senare slogs Astra ihop med Zeneca och HQ flyttade till London. För fem år sedan köpte Elites grundare Bicky Chakraborty fastigheten som sedan dess förvandlats till en resort med 161 hotellrum, biograf, ett gäng restauranger och ett spa på 1000 kvadratmeter. Öppningen skedde i slutet på förra året. Vi äter middag i den italienska restaurangen och det är i princip fullsatt i den stora matsalen. Det är tjejgäng och flashiga par som kommer in från gatan. Stora sällskap som ser ut att vara på konferens och handelsresande som smörjer kråset. En helt vanlig regnig måndag i skiftet mellan årets två fattigaste månader. I veckan kom siffrorna för januari från Swedbank som visar att vi fortsätter att gå på restaurang och hänga på hotell. Bilden bekräftas av direktör Steffen Sander. Han visar runt mig på hotellet nästa förmiddag. Han är tyskfödd, men har jobbat länge inom Radisson i Skandinavien. Senaste jobbet var som boss på Bank Hotel vid Stureplan, men det gav han upp för att få starta ett destinationshotell i Södertälje. En unik möjlighet om vi ska tro honom. 

”Södertälje är en stad med två ansikten. Å ena sidan läser vi rubrikerna om skjutningar i Rinkeby, Tensta och Södertälje. Å andra sidan är detta en stor svensk stad med knappt 100 000 invånare och två globala bolag”

Södertälje är en stad med två ansikten. Å ena sidan läser vi rubrikerna om skjutningar i Rinkeby, Tensta och Södertälje. Å andra sidan är detta en stor svensk stad med knappt 100 000 invånare och två globala bolag: den tyska lastbilstillverkaren Scania och det globala läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Här finns också nationellt stora Telge som driver 14 bolag åt kommunen, bland annat el, bostäder och turistmagneten Tom Tits. 

De tre koncernerna lär generera många mötesbokningar och ännu fler övernattningar på Ad Astra by Elite. Till detta kommer att en stor del av Sveriges befolkning bara finns en timmes bilväg bort. Nationens kroppspulsåder E4:an är bara några minuter bort.

Många i landet drömmer om att bli bortskämda med italiensk mat och bad i de många varma poolerna. Och kanske gör vår havererade valuta att ganska många föredrar en weekendresa i hemlandet framför London och Paris.

Hur var det då? Jo, grundprodukten är jättefin. Det behövs förstås trimmas in lite rutiner i både kök och personal, men det är barnsjukdomar som på alla nyöppnade enheter i reseindustrin. 

”I Mälardalen finns det många hotell som vill skämma bort sina gäster med god mat, spa, sport och snyggt inredda hotellrum”

Just nu har hotellet ingen lokal konkurrens, men när jag går tillbaka till stationen morgonen efter utmed vattnet ser jag Winns och Petter Stordalens nya hotellprojekt. Ett stort Clarion Hotel ska öppna ett stenkast från pendeltåget om ett drygt år och lär sätta press på Ad Astra by Elites revenue manager. Höjer vi blicken något så är konkurrensen tuffare. I Mälardalen finns det många hotell som vill skämma bort sina gäster med god mat, spa, sport och snyggt inredda hotellrum. En hotellkonsult i samma division som Annordia frågar mig om det är ESS-feeling på hotellet. Mitt svar är nej, detta är mer städat och mindre fest. Alltså lite tråkigare om vi jämför med Steam i Västerås och Ellery Beach på Lidingö. Men det nya spat i Södertälje känns inte heller som det japanska templet Yasuragi i Nacka. Ad Astras Vana Spa känns mer som ett lyxigt kryssningskepp. Ja, som ni märker finns det grader och olika nivåer även i paradiset. 

***

”Bjørn Kjos, Norwegians grundare, kommer till Grand Travel Award för att bli intervjuad av mig på scenen”

Vad kan jag mer berätta? Jo, att Bjørn Kjos, Norwegians grundare, kommer till Grand Travel Award för att bli intervjuad av mig på scenen. Så kul med en äkta legend på plats. Nu känns programmet på Travel News Studio i Vinterträdgården på Grand Hôtel komplett och på kvällen blir det som vanligt gala när vi delar ut priser till dem som fått högst betyg av svenska folket och landets resebyråer. Här kan läsa mer om vår stora undersökning som ligger till grund för Grand Travel Award. Förra året deltog 2 840 personer i Nordic Bench stora undersökning.

Det hela äger rum med start klockan 15 den 23 februari och här bokar du din biljett. Det finns fortfarande några platser kvar. 

Nästa vecka är som vanligt intensivt på Nordens största affärstidning för reseindustrin. På tisdag ska jag åka till Munchen för att intervjua två av de största innovatörerna i vår näring. Häftigt. Jag säger inte vem, men en ledtråd är deras riktigt fula neongröna färg. 

Och med dessa ord tar jag två dagars skön helg. Vi hörs igen på måndag morgon. 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024