Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Hela havet stormar i reseindustrin och spik i Bromma flygplats kista

Det är bara att konstatera att spikarna i Bromma flygplats kista bara blir fler och fler. I veckan slog Stockholms handelskammare ner en besynnerlig spik och sa att vi nu kan tjäna 44 miljarder på att lägga ner flygplatsen. Förutsatt att Arlanda byggs ut. Jag tycker att Stockholms handelskammare gör mycket bra, men att sprida helt galna siffror i samhällsnyttan… jag menar förstås debatten, tillför inte mycket.

Den andra stora spiken stod Centern för som meddelade att man kunde acceptera en nedläggning av Bromma förutsatt att Arlanda får nya resurser och en ny landningsbana när behovet uppstår. 

Jag hoppas förstås att staten bestämmer sig för att ta över driften av Arlanda Express när Bromma läggs ner så att de som arbetar där kan komma dit snabbt och smidigt till en rimlig kostnad. I det allmänna miljardregnet som just nu pågår kan väl inte detta var en orimlig kostnad. Jag tror faktiskt att nuvarande största ägaren, kinesiska staten, kan tänka sig att sälja om prislappen är rätt.

Det är förstås skandal att siffrorna bakom beslutet att lägga ner Bromma hemlighålls av det statliga flygplatsbolaget Swedavia. När vi skattebetalare är med och tar miljardnotan tycker jag att vi har rätt att veta hur stor den är. Detta var ämnet i förra veckans krönika och jag ser nu att även andra medieaktörer delar min åsikt. 

I övrigt är det hela havet stormar i reseindustrin. De som fått gå från Resia och andra stora resebyråer verkar vara på gång att starta eget och sno med sig sina gamla kunder.

Det tycker jag verkar vettigt.

Det är exakt samma sak som Erik Braathen håller på med i Norge. Erik kommer att stjäla kunder från sin gamla arbetsgivare Norwegian (och kanske från sin släktings bolag BRA) när han startar nytt flygbolag. Reseindustrin lever enligt devisen ur askan in i elden.

Jag tror att detta bara är början. Det har aldrig varit så lätt som i dag att starta ett flygbolag eller en resebyrå. Det enda du behöver äga är en dator och telefon. Resten kan du hyra per timme och hoppas på det  bästa.

Det kommer förstås att gå åt helvete för många, men det är i kriser som denna som nya fåglar lär sig flyga. Det stora problemet just nu är förstås att efterfrågan på resor och hotell är historisk låg.

I söndags satt Folkhälsomyndighetens Johan Carlson i tv och sa att corona skulle pågå i minst ett år till. Dagen efter hade jag väntat mig ett massivt börsfall på Stockholms börsen OMX, men det blev istället all time high. Det är i och för sig logiskt eftersom pengarna på aktiemarknaden saknar alternativ. Att ha pengar på bankkontot är numera ett dyrt nöje för de rika.

Men jag tycker ändå att det är lika konstigt att när BNP faller så stiger börsen. Jag har en gång lärt mig att det ska vara tvärtom.

Men kanske är det tidens tecken att årets Nobelpris i fysik gick till en expert på svarta hål. Trots att man inte vet vad som pågår där inne så har nu vinnaren en tes om att när du väl är där kommer du aldrig ut. Jag säger som poeten och Nobelpristagaren i litteratur T. S. Eliot: “mankind cannot bear too much reality”. 

I Travel News systertidning RES listar jag fem nya krogar i Stockholm som du måste besöka när du är i huvudstaden. Tänk att det finns människor som vill och vågar öppna krog i dessa tider. De är mina hjältar och jag beundrar dem av hela mitt hjärta. Det är när människor vågar göra det omöjliga som hela världen flyttas fram. 

***

Det är humor att även Ebba Buschs livvakter verkar extraknäcka i taxibranschen. 

***

Gillar tv-serien Utredningen om mordet på journalisten Kim Wall. Att vandra i dess fotspår kommer att bli en reseanledning till Köpenhamn. 

*** 

Jag tror att beslutet om Brommas nedläggning kommer före Lucia. 

***

Såg Petter Stordalen på Riche i lördags. Han verkade vara på utmärkt humör. 

***

Och ja, med dessa rader vill jag önska Travel News 60 0000 läsare en fantastisk helg. Vi hörs på måndag morgon igen i vårt dagliga nyhetsbrev. Va, få du inte detta? Klicka genast här.

 

6 kommentarer

  1. Bosse Svanberg: Vad jag vet är inte Per Braathen pappa till Erik utan bror !!! Viggo hallå ! Svara
    • Travel News: Tack för korrigering. Svara
  2. Johan Magnus Eriksson: Intressant, Zara Larsson tvingas till att stoppa samarbetet med Huawei pga. samarbete med ”kinesisk diktatur”, MEN Arlanda Express ägs av denna ”diktatur”. Sverige landet där integration och socialt ansvar är de främsta värdegrunderna, men segregation och dubbelmoral regerar. Svara
  3. Thomas: Hoppas inte Stordalen åt på Riche De har rasat i matkvalitet och matlagning, åt ej genomstekt potatis och halvår kyckling där. Petter är en duktig affärsman han borde kunna klara Ving och hotellen över pandemin. Svara
  4. Thomas: Halvrå Svara
  5. Svenne: Skulle aldrig åka norrut ända till Sthlm för att äta. Det blir såklart Nordens gastronomiska center, Copenhagen. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

6 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.