Annons:

Fredagskrönikan: Lycka är inte en destination utan ett sätt att leva

“Upplevelser är det enda du kan köpa som gör dig rikare.”

Cyklar fram och tillbaka på Hagagatan i Stockholm tills jag inser att Rosa Bussarna måste ha flyttat. Det stämmer svarar Google, researrangören sitter numera på Upplandsgatan på andra sidan Odenplan. Lokalen ser exakt likadan ut som den gamla. Det hänger ett par romerska ringar i taket bredvid en gunga mitt i rummet. Inredningsstilen är pårökt hippie med många resor till Asien.

Bakom ett skrivbord sitter ägaren och grundaren Anders Eriksson. Jag frågar om jag stör. 

– Det gör du aldrig om du ska boka en resa, säger Anders och ler. 

Vi slår oss ner i soffan och värden bjuder på en kopp kaffe och en nyskriven bok. Mellan de 250 sidorna hittar jag en bussbiljett. Det är bolagets första resa från Sundsvall den 5 juli 1969. Och framme i New Delhi den 12 november 1969. En vecka senare kom jag ut på Kvinnokliniken i Malmö. Hans rörelse har alltså varit igång mer än 50 och nyligen fyllde Anders 80 år. Några tankar på att lägga av verkar han inte ha, vi pratar länge om en bussresa från Stockholm till New Delhi som går av stapeln i augusti. 

“Det är tyvärr svårt för mig att vara borta från Travel News kontor  i 52 dagar”

Tyvärr går det inte att köra genom Iran. Det är stor risk för kidnappning av svenskar eftersom det sitter en iransk fångvaktare i svensk fängelse. Han sitter på livstid för mord och tortyr. De ledande i Teheran vill gärna ha ett fångutbyte. 

Men det går fint att åka på bussresa i Pakistan enligt Anders Eriksson. 

– Det är inte folket som är dumma i huvudet, det är de som styr landet, förklarar min värd.

Rosa bussarna är ett budgetalternativ för dig som vill ha ett äventyr. I bolagets skyltfönster hittar jag två geniala reklamslogans: 

“Lycka är inte en destination utan ett sätt att leva.”

“Upplevelser är det enda du kan köpa som gör dig rikare.”

Och en halvbra: 

“Ibland måste man unna sig själv att känna att man lever.”

På hemsidan hittar jag ett löfte: “Ditt livs roligaste reseäventyr.”

Det är tyvärr svårt för mig att vara borta från Travel News kontor  i 52 dagar, men jag lovar att inom överskådlig tid följa med på ett reseäventyr med Rosa bussarna. Det är hur som helst ett sant privilegium att få skriva om personer som Anders som brinner så för sin uppgift och samtidigt gör ett bra jobb och tjänar pengar på verksamheten. Idealister och amatörer i alla ära, vad reseindustrin behöver är alltid mer professionalitet. 

Vill du veta mer om Anders ska du läsa min intervju här och sen köpa hans nya bok: “Rosa Bussarna och han som aldrig slutade leka.”

Jag får ett signerat exemplar och cyklar tillbaka till kontoret.

“Restaurangöppningarna står som spön i backen”

Veckans resa för mig börjar på söndag då jag åker till Trondheim för att inspektera den nya elfärjan Havila som tar upp konkurrensen med Hurtigruten. En gigantisk satsning som du kan läsa allt om här på Travel News om några dagar. 

Vad har mer hänt i veckan? Jo, restaurangöppningarna står som spön i backen. Idag öppnar både en ny gigantisk food court i Mall of Scandinavia och takkrogen Freyja på Södermalm. Den sista är unik eftersom den både har utsikt över Saltsjön och Mälaren. Jag har varit där och tittat och provätit och min prognos är att det är här man kommer att hänga i sommar. Takbarer är en ganska ny trend i Stockholm och de är förstås häftiga på många sätt. Det är ett sätt för staden att växa och det behövs alltid i en storstad. Men ännu bättre är att komma upp på ett tak få nya perspektiv på staden. Med Freyja får Stockholm en ny häftig vinkel.  

Det är fascinerande att vi trots ständiga larm om en ny lågkonjunktur fortsätter att gå på restaurang och att boka resor. Jag talar med många om krisen som aldrig kommer och budskapet är detsamma oavsett om jag pratar med Apollo som säljer charter eller Unlimited Travel Group som säljer exklusiva premiumresor: vi ser ingen avmattning. 

Alla vill resa just nu. Kan livet i reseindustrin bli bättre? Jag tror inte det. 

Nu tar vi helg, men vi ses igen på måndag morgon i Travel News nyhetsbrev… Va, får du inte detta varje morgon. Det fixar du här!

 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024