Annons:

Fredagskrönikan: Mer data är enda vägen fram för reseindustrin

Reseåret 2023 har kommit i gång. I veckan gjorde Tickets årliga reserapport comeback efter några år i covid-dvala. Rapporten är en gedigen genomgång av det som varit med stöd av en Sifoundersökning och bokningsdata från Sveriges största resebyråkedja, alltså Ticket. För Travel News läsare är det mesta välbekant. Trygghet är det nya svarta, charterresor mer populära än någonsin tidigare och vi bokar allt senare. Men den tydligaste trenden är ändå att trots tuffa tider så är viljan att resa stark. Hälften av alla i landet planerar en utlandsresa under 2023. Och lika många, 51 procent hade velat resa mer förra året. Av dessa svarar 13 procent att de inte hade ett giltigt pass och därför stannade hemma. 

Alltså jag tycker detta är anmärkningsvärt. Sveriges största myndighet och den statliga institution som har fått närmast fördubblat statligt stöd klarar inte av en basal uppgift: att fixa pass till de medborgare som vill ut och resa. 

Jag vet att det har skrivits många artiklar om passapparaten från Finland som gått sönder och att polisen inte har personal på grund av alla gängskjutningar. 

Men ändå. 

”Sett i backspegeln borde kanske jag som chefredaktör på Nordens största affärstidning om reseindustrin ha skrikit mer i denna fråga”

Att skriva ut pass är inte en avancerad mordutredning utan en ganska enkel byråkratisk uppgift. Att polisen inte sköter detta är fan en skandal som jag tycker att man borde gräva mer i. Jag menar, tänk om Volvos tillväxt och vinstmål bromsades av polisens inkompetens. Då skulle näringsutskottet i Sveriges riksdag kräva handling omgående. Statsråd skulle ställas till svars och ja, det skulle vara fara på taket för den sittande regeringen. 

Nu har detta debacle våra pass fått pågå stora delar av 2022 utan att ett enda huvud har fått rulla. 

Sett i backspegeln borde kanske jag som chefredaktör på Nordens största affärstidning om reseindustrin ha skrikit mer i denna fråga, men ibland tycker jag att jag vrålar tillräckligt. I jämförelse så landar förra årets pilotstrejk på SAS bara på 4 procent när det gäller varför vi svenskar inte reste mer förra året. 

Ja, suck. 

Nu verkar det i alla fall funka när människor ska ha ett nytt pass till nästa charterresa.

Vad finns mer att utläsa i rapporten? Jo, att Spanien och speciellt Kanarieöarna är det hetaste heta. Kanarieöarna har fått ett stort uppsving av den starka dollarn som gör att många som drömmer om Florida besinnar sig och bokar en resa till just det Kanarieöarna. Jag tror inte att USA kommer att bli ett stort resmål under 2023 så länge som vår svenska krona står sig så illa mot dollarn. 

Inte heller tror jag att Thailand kommer nå fornstora dagar 2023. Vem vill trängas på en strand med en massa ryssar? Så illa är det förstås inte på de stora nordiska charterarrangörernas resorter, men Thailand har ändå en uppförsbacke efter alla konstiga covid-direktiv. 

”Jag skulle personligen vilja lyfta fram de tre baltiska länderna som fantastiskt härliga sommardestinationer”

Enligt Ticket-rapporten är Frankrike och speciellt Nice och Tyskland är två heta destinationer just nu. Kul med lite nygamla fåglar på semesterhimlen. Jag skulle personligen vilja lyfta fram de tre baltiska länderna som fantastiskt härliga sommardestinationer både när det gäller sol/bad och häftiga huvudstäder. Men jag befarar att grannen i öster Ryssland kommer att hålla de stora turistströmmarna borta från våra vänner på andra sidan Östersjön.  

Avslutningsvis vill jag skicka en eloge till Ticket som gör rapporten. Att sammanställa data och göra stora undersökningar är ett träligt jobb. Men viktigt, speciellt i reseindustrin eftersom det finns ganska lite bra data vilket leder till att folkvalda och media inte har något att hålla i när de ska göra politik eller reportage. Att göra en rapport på en årlig basis är angeläget och bygger långsiktigt ett förtroende för näringen. Några som vet detta är SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation). Deras årliga rapport om hur många som återfinns i landets liftar och skidbackar brukar jag lyfta fram som reseindustrins bästa. Det är ingen slump att vinterturism är den enda gren i besöksnäringen som kan liknas vid en basnäring. 

Självfallet tycker jag att Travel News gör detta analyserade arbete då och då. Allt från lönetoppen till våra bokslutsgenomgångar av arrangör, resebyråer och hotellet i reseindustrin via vår sammanställning av SCB:s data sysselsatta i besöksnäring. 

Och ja, det kommer snart mer av denna vara. Ni läsare verkar uppskatta dessa jobb. 

Det nya året har börjat bra när det gäller vår försäljning av Travel News Premium. Jag vill förstås välkomna alla nya läsare och säga mitt jobb är att varje dag ge dig senaste nytt och ny kunskap om ditt jobb. Är det något du saknar ska du bums mejla mig och klaga

Och med detta löfte jag fram emot en härlig helg. 

Vi hörs igen måndag morgon. 

En kommentar

  1. Claes Pellvik: Suveränt inslag i TV4 med dig Viggo! Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024