Annons:

Premium

Unik genomgång av 290 kommuner: Här är turismen en basnäring

De två svenska kommuner där besöksnäringen spelar störst roll hade två helt olika upplevelser av pandemin. I Åre klarade man sig väldigt bra och fick både nya gäster och invånare. I Strömstad betydde den stängda gränsen mot Norge att en betydande del av affärerna försvann över en natt. Text: Janne Sundling

”Ett mått på betydelsen av besöksnäringen i Stockholm är att den sysselsätter lika många invånare som hela Alingsås befolkning”

Nära var tjugonde anställd jobbar inom besöksnäringen, i siffror räknat runt 218 000 personer eller 4,5 procent av de anställda. 

Travel News har undersökt var besöksnäringen har största betydelse för sysselsättningen i kommunerna utifrån SCB:s arbetsmarknadsstatistik. 

Lite är det en underskattning av betydelsen. Besöksnäringen rymmer en rad yrkeskategorier som inte finns särredovisade i SCB:s statistik, där de flesta går in under hotell och restaurang.

Men spridningen från Strömstad och Åre, där näringen står för mer än tio procent av jobben till Ale utanför Göteborg där de bara svarar för 1,4 procent är påtaglig.

På tredje plats på tio-i-topplistan kommer Sigtuna där alla verksamheter runt Arlanda gör detta till en basnäring. För fyran Båstad finns en historisk tradition som ”sommargästerna” återkommande resmål.

Stockholm är den enda storstaden på tio-i-topplistan. Ett mått på betydelsen av besöksnäringen i Stockholm är att den sysselsätter lika många invånare som hela Alingsås befolkning.

På länslistan är det jämnt skägg i topp mellan Stockholm och Gotland, med Jämtland som…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024