Annons:

Fredagskrönikan: Nu är anden ur flaskan!

Så kom då äntligen regeringens förslag om gårdsförsäljning. Att det satt långt inne vet vi efter tre utredningar och internt bråk i Tidögruppen mellan främst KD och SD. Men även M har morrat i frågan. Att Åkessons gäng är Sveriges mest spritliberala parti är välkänt. När de kom in i riksdagen första vändan lyckades tre (3) folkvalda supa bort sina uppdrag. I Finland har SD:s partikamrater Sannfinländarna fått igenom liknande förslag som veckans för flera år sedan utan att EU har gått i taket. I vårt östra grannland kan man idag köpa drycker med upp till 15 procents alkohol direkt hos tillverkaren utan minsta krångel. Jag har sett det med mina egna ögon och ja, samhället rullade på som vanligt. Snart ska samma sak bli möjligt i vanliga mataffärer, redan idag går gränsen vid 5,5 procent. 

”Jag är övertygad om att detta förslag är första spiken i Systembolagets kista”

Snart är det alltså dags även för oss att släppa ut anden ur flaskan. I regeringens förslag ska 600 småföretag – om inte EU sticker in några pinnar i hjulet – få lov att sälja egenproducerade drycker med alkohol efter en betald guidad visning från våren 2025. Som vanligt när det gäller besöksnäringen i Sverige så straffas större företag. Bolag som Hernö Gin, Sprits of Hven och High Coast Whisky och hundratals andra får inte vara med. Vill elefanterna vara med på gårdsförsäljningståget måste de sänka sin tillverkningsvolym…    

Det är så typiskt svenskt att straffa reseindustrin och besöksnäringen. I till exempel fordonsindustrin skapas alltid gräddfiler för stora bolag som Volvo och Scania. I den näring som Travel News bevakar är det ofta tvärtom. Småskalighet är det viktigaste i fallet turism enligt svenska politiker, inte professionalitet och god lönsamhet. 

Men tålamod kommer att löna sig i denna fråga. 

Jag är övertygad om att detta förslag är första spiken i Systembolagets kista. Monopolet kommer sakta erodera vilket förstås inte är så bra på riktigt lång sikt för de små bryggerierna och vingårdarna. De har idag förträfflig distribution på sina lokala Systembolag och går det bra regionalt kan de etablera sig i hela landet tack vare det statliga monopolet. 

”I takt med klimatförändringarna så kommer Sverige att bli ett allt bättre land för vintillverkning”

Vore jag lobbyist på Systembolaget skulle jag göra allt för att bli de svenska öl-, vin- och spritproducenternas bästa vän. Vad sägs om en hylla i varje Systembolag i landet där man lyfter fram sina närmaste grannar på samma sätt som man idag gör med det tillfälliga sortimentet. (Den senare kallas även muthyllan i branschen eftersom ingen vet hur man får in sin flaska där). Självfallet kan Systembolaget göra detta även om gårdsförsäljning blir ett faktum. 

Tillbaka till förslag som är på bordet.

Visst är volymerna löjliga små och kravet på betald visning smått absurt. Men det är kanter som kommer att slipas av med tiden. I takt med klimatförändringarna så kommer Sverige att bli ett allt bättre land för vintillverkning. De aktörer som förmår att förvandla sin vingård och sitt hotell till ett lustfyllt upplevelsecenter är de som kommer att bli vinnarna. Vad sägs om att få bränna sitt eget brännvin själv som Ulf Lundell sjunger om i vår inofficiella nationalsång. Det vill jag gärna göra när jag besöker en dryckestillverkare. Jag kan även tänka mig att plocka druvor, om jag får smaka lite vin när jag är klar… 

Och med dessa ord tar vi helg och så hörs vi igen på måndag morgon. 

Och är du i Sydvästra Skåne den 10 juni är det bara att komma förbi Scandic Triangeln i Malmö och vara med på Travel News Business Forum från klockan 14:30. Det är 134 anmälda i nuläget, men det finns alltid plats för några till.  Anmäl dig här.

Varmt välkommen!

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna