Annons:

Fredagskrönikan: Så var ännu en julafton avklarad – lika magisk som vanligt!

Så var då julafton på Travel News avklarad. Igår arrangerade vi Grand Travel Award för 30 gången på Grand Hôtel i Stockholm med över 400 gäster i publiken. Vd Nils Norberg har varit med från början och jag har nu nått en liten bit på vägen: 5 galor på lika många år.

Häftigt.

Min uppgift på vårt stora event är att hålla i Travel News Studio som är vårt seminarieprogram med start klockan 15 i Vinterträdgården på Grand Hôtel. Min första gäst på scen var Björn Ulvaeus, mest känd som musiker och låtskrivare, men även ägare av tre hotell och diverse turistmagneter som Abba The Museum, Abba Voyage i London, Cirkus, Space och ett Warmbadhus i Västervik. Att prata med honom är på många sätt overkligt. Abba Voyage lockar varje dag 3000 personer till en nybyggd arena i London där de tittar på en skärm tillsammans och dansar som om världens bästa band stod på scen.

Björn ville inte riktigt kalla sig själv artist, sista gången han stod på en scen var tidigt åttiotal. Ett av hans hotell, det i Västervik, drivs av hans dotter Anna som var med på länk från den småländska metropolen. Läs mer om vad Björn sa här.

”Det som slår mig när jag hör fritänkande ekonomer som Wallström är att dagens räknenissar är mycket mer fritänkande än våra politiker”

  Radikalt annorlunda var det att lyssna på Swedbanks analytiker Andreas Wallström. Han drog det ekonomiska läget just nu och ja, det går inte att förneka att det finns många mörka moln på himlen: inflation, krig i Ukraina, lågkonjunktur, social oro, gängskjutningar och ja klimatförändringarna kan ju inte helt ignoreras.

Men samtidigt ska vi komma ihåg att hälften av svenskarna inte har en krona i bolån och att många, många, många har fått det mycket bättre de senaste tjugo åren och att vi just nu är mycket bra på att spara.

Swedbank gör inga prognoser bara för reseindustrin, men det kan vara så att många vill resa på semester och folk prioriterar detta framför att köpa en ny tv eller ett nytt kök. Fler sådana signaler får jag just nu från landets researrangörer som talar om en reseboom utan dess like sedan 2019…

Andreas Wallström hänvisade till en rapport från Konjunkturinstitutet som sa att vi (alltså svenska staten) kan spendera ytterligare 1000 miljarder på exempelvis skattesänkningar utan att de påverkar inflationen nämnvärt. Det finns alltså cash i ladorna.

Det som slår mig när jag hör fritänkande ekonomer som Wallström är att dagens räknenissar är mycket mer fritänkande än våra politiker. De senare är livrädda för att göra fel. Våra nationalekonomer ser vidare bågar och oväntade möjligheter.

”Självfallet har det blivit en del hack i kurvan under resans gång”

Det leder mig fram till min nästa gäst på scen: Norwegians grundare Bjørn Kjos. Vinnare av årets hederspris på Grand Travel Award. Han startade ett regionalt flygbolag för tjugo år sedan och idag är bolaget ett globalt varumärke som haft över 300 miljoner resenärer. Utan visioner och stora drömmar hade bolaget gått i konkurs redan efter 30 dagar vilket var mediernas prognos efter bolagets första resa från Oslo till Bergen.

Självfallet har det blivit en del hack i kurvan under resans gång. Men Bjørn Kjos är en overklig person med ett förflutet som stridsflygare. Hans stridsplan F 104 Starfighter beskrevs som en likkista av vissa eftersom farkosten störtade över 100 gånger och tog lika många piloters liv. Men de gjorde enligt Kjos ett fel, de flög för sakta. Något som Bjørn inte gjorde och följaktligen verkade han älska sin raket.

”Människor vill ha en skön vecka vid hav och pool. Äta god mat och njuta av frukterna av ett år med hederligt arbete”

Nästa gäst var Mattijs Ten Brink, vd på hårdsatsande Sunweb. Även här en företagsledare med visioner och stora drömmar. I ryggen har han det svenska riskkapitalbolaget Triton som förstås drömmer om att få satsat kapital tillbaka minst gånger fyra. Helst mer. Det är en positiv signal att riskkapitalet fortsätter att tro så mycket på charterresor. Produkten är ju i grunden ganska gammal och ja, har sett ut på samma sätt sedan femtiotalet. Okej att det har varit en extrem tillväxt och att vi på senare år har fått internet. Men i grunden är det samma sak som den första charterresan till Mallorca i tidernas begynnelse. Människor vill ha en skön vecka vid hav och pool. Äta god mat och njuta av frukterna av ett år med hederligt arbete.

Vad finns det mer att säga om Grand Travel Award? Naturligtvis massiv, men det tar vi någon annan gång. Nu ska jag vila upp mig i helgen. Nästa vecka kör vi full fart här på Travel News precis som vanligt. På måndag ska jag åka till Berlin och träffa Lufthansa och spana in deras nya kabiner. Många i Mälardalen åker på sportlov, men jag kommer att hålla mig huvudstaden och äta lunch på Riche precis som vanligt.

Vi hörs och ses där eller här i spalterna.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna