Annons:

Annons:

Riv pyramiderna och ena hela reseindustrin

Tillbaka på redaktionen efter flitigt resande i sommar. Jag älskar att resa av många anledningar. En är att det blir mycket tid till läsande. Redan före den korkade mobilen var jag starkt beroende av att fylla dötid med något vettigt. Numera läser jag romaner i mobilen och jag tycker det fungerar mycket bra. Det trista är att man inte har en bokhylla som fysiskt påminner en om vad man läst. En bokhylla säger otroligt mycket om sin ägare. Jag brukar säga: visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är. Visa mig dina fem senast lästa böcker och du har också en bra bild vem du pratar med. Min senaste bok var Jan Carlzons “Riv pyramiderna”. Att jag ibland är allra sist på bollen är troligen den första bild som kommer upp, men det bjuder jag gärna på. Boken var i alla fall genialisk. En massa självklarheter i kombination med en humanistisk grundsyn och tre turn arounds. Jan Carlzon lyckades vända Ving, Linjeflyg och SAS till vinst. Kärnan i alla tre resorna var att se människan istället för maskinen och fokusera på service. Speciellt till den grupp som kunde betala för det. Det är fascinerande att läsa om denna resa i en värld utan internet. Boken skrevs på åttiotalet och i bokens sista kapitel anas avregleringen av flygmarknaden. Jag förstår att många av Travel News läsare tycker att Riv pyramiderna är gammal skåpmat, men för mig var boken en bra lektion i att allt vi sysslar med är service och att vissa mått, exempelvis beläggning i kabinen, är eviga. Skulle ett flygbolag kunna göra om samma resa idag? Självfallet inte. Flygindustrin befinner sig i nästa era och de som inte säljer service har redan gått i konkurs. Marknaden i dag är mer än dubbelt så stor som på åttiotalet. Då var flyget något som vanliga människor gjorde högst en gång om året och affärsresenärer varannan månad. Idag har flyget blivit tillgängligt för så många fler och jag tycker det är fantastiskt. Att skapa möten mellan människor är fantastiskt.

Jag läste Jan Carlzons bok när vi var på en båtutflykt i Antalya. Ombord på båten var det människor från hela världen. Vissa kvinnor badade i burkini och andra i bikini. Några badade i flytväst och andra typ jag tumlade fram i något jag hoppas är fjärlisim. I början på en utflykt tycker man att alla runtomkring är ganska annorlunda, men efter några timmar tillsammans på ett ändlöst hav i stekande sol skapades det en känsla av samhörighet. Vad spelar det egentligen för roll hur vi är klädda? Jag menar att allt resande river pyramider mellan människor och faktum är världen idag är mycket bättre plats än på åttiotalet. Turismen i Turkiet har lyft många människor ur fattigdom och även om Erdogan verkar vara en dumstrut så är landets knappt 80 miljoner invånare inte det. 

***

Här på redaktionen laddar vi inför en intensiv höst. I september kommer nästa nummer av vårt magasin. Bland annat med lönetoppen och rankning och analys av de tio största bolagen i reseindustrin. Jag tycker generellt att det är ett problem att Visita säger sig företräda besöksnäringen, när den de facto utgörs av en mycket bredare bas än landets hotell och de större krogarna. Travel News vill se och bevaka hela reseindustrin och det innebär även stora delar av transportbranschen. Att människor kan resa i och till Sverige är en förutsättning för att Visitas medlemmar ska få några kunder. Den 12 september kör vi höstens första Travel News studio med fokus på den digitala utvecklingen. Det finns fortfarande några platser kvar till vårt seminarium, anmäl dig här. Den 7 november är det Travel News Market som på bara några år har blivit den självklara mötesplatsen för alla som arbetar i branschen. Du har väl inte missat att mässan har fått sin egen hemsida. Spana in den här och glöm inte att boka in en monter om du vill ställa ut. Vi är redan uppe i över 100 utställare. Snart kommer vi med ett gediget seminarieprogram till mässan

***

Om några veckor ska jag prata för eleverna på utbildningen “Koordinator inom besöksnäringen” i Båstad. Jag har redan kört min föreläsning för Ving och Strömma. Vill du att jag ska komma till ditt företag och berätta hur Travel News ser på reseindustrin är det bara att mejla mig

***

Och med dessa hoppas jag att alla läsare av Travel News får en fantastisk helg så hörs vi igen på måndag. Tveka inte att höra av dig med nyhetstips eller om du får ett nytt jobb. Travel News vill vara navet i Sveriges roligaste näring: reseindustrin.  

 

En kommentar

  1. Subscriber User: Din artikel speglar det som UNWTO:s Manila Declaration 1997 § 2 Improve people’s standard of living through tourism by providing economic and social opportunities for wider participation and, wherever possible and acceptable, dispersal of tourism activities and destinations to outlying areas to increase rural incomes; Men tyvärr är vi inte där ännu! Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.