Annons:

Sten i glashus precis som vanligt!

Det har varit en intensiv vecka. Jag har bland annat varit på Visitadagen, Breakits Travel Tech-event och Pandox-dagen. Jag har också varit på pressträffar med Resia, Nofo-hotell och AC Marriott i Solna. Och sen har jag förstås varit på en massa hemliga möten och gjort några intervjuer och lagt ut en massa artiklar på den sajt du just nu läser. Våra fina läsarsiffror har hållit i sig, eftersom det varit en intensiv nyhetsvecka. SAS fortsätter att driva trafik. Att piloternas lönelyft efter strejken kan leda till att övriga personalens bonus på tio loppor per anställd brinner inne är ju inte kul. Men vår hjärnor är konstruerade att vi går igång mer på olyckor än den glada nyhet att Tyskland går in som huvudsponsor på Travel News Market den 7 november i år. En positiv grej för oss som jobbar på Travel News. Mässan har redan nu fler bokningar än förra året vid samma tid, meddelar mässgeneral Andreas Näsman. 

***

Mer “riktiga” nyheter. Det ryktas att SAS vd Rickard Gustafson är på gång till ett nytt jobb, men det är bara att konstatera att även om piloterna är tillbaka i cockpit så är utmaningarna för SAS många.

***

En annan viktig nyhet i veckan var att Booking vann fajten mot Visita och hotellbranschen. De senare har skrivit på ett avtal om lägsta pris som de idag ångrar. Men det svenska rättsväsendet tycker att gällande avtal ska gälla. Jag håller med. Tjänster som Booking skapar en överblick och driver kunder till hotellen. Självfallet är det tufft att driva ett hotell idag med pressade marginaler, men det går inte att få ner den digitala anden i flaskan när väl korken är uppe.  Hotellen måste helt enkelt bli bättre på att knyta banden med sina gäster så att de får mer kontroll över kundresan. Jag tycker att verktyg som Booking är trubbiga när man vill ha något mer än en säng. Booking kan inte mäta eller förmedla WOW-känslor. Det är hotellens uppgift och om de koncentrerar sig på detta kommer de att fler nöjda kunder och tjäna mer pengar.

***

Visita-dagen på China och Berns var en lite sömnig tillställning. Det är en rolig idé att Visitas ordförande Maud Olofsson som gammal näringsminister ska intervjua nuvarande näringsministern Ibrahim Baylan. Men det hade varit bättre med vassa frågor än en cat och dogfajt om vem som är bästa näringsministern. EU-debatten som handlade om en del kärnkraft var kanske inte publikens favoritämne. Och att lyssna på en kvinna som berättar digitala självklarheter på engelska som om de vore nyheter är väl sådär. Moderatorn Jesper Rönndahl var dock sjukt rolig när han visade sina bilder från svenska hotell.

***

Det går i alla fall bra för Visita. Medlemmarna blir fler och organisationen kan sänka avgiften. Det är bara bra. Visita och jag tycker inte lika i alla frågor, men Visita bidrar till att professionaliseringen av krog- och hotellbranschen ökar. Det är en fjäder i hatten för Visita att Sveriges enda trestjärniga krog Frantzén nu är med i båten och följer samma kollektivavtal som alla andra seriösa aktörer i reseindustrin.

***

 Det var betydligt högre nivå på Breakit Travel Tech-event. Jag gillar när det blir nördigt. Att vi glor i våra smarta telefoner var sjätte minut och tillbringar mer tid i en skärm än tittar in i våra barns ögon är ingen nyhet. Det är livet sedan Steve Jobs viftade med en svart glasbit i San Francisco för mer än tio år sedan.

***

Och ja, jag kastar förstås sten i glashus. På eftermiddagen den 12 september arrangerar Travel News Studio ett eget event med rubriken Digital 2.0. Jag hoppas att det blir djup kunskap och mycket nörderi specifikt för reseindustrins behov, men det kommer säkert några digitala självklarheter på engelska där också. Här hittar du mer info om Travel News Studio Digital 2.0. Fler föredragshållare är på ingång.

***

En annan nyhet som passerat ganska obemärkt är att Scandic inte ska städa hotellrummen när du sover flera nätter i rad. Vill du ha din säng  bäddad måste du säga till i receptionen senast klockan 23. Scandic hävdar själv att de inte räknat på vinsten, men Travel News beräkningar visar att koncernen kan spara 100 miljoner om alla gäster accepterar detta. Men jag är skeptisk. Jag kan tänka mig att avstå från städning, men då vill jag ha ett bättre pris än grannen i nästa rum. Scandic hävdar att man gör detta för miljön och det är självklart att en massa vatten kommer att sparas. Men jag tror att många som bor på hotell verkligen uppskattar att sängen bäddas. Varje gång min blivande fru bäddar sängen blir jag riktigt glad. Det är en lyx i vardagen. Och innan ni börjar skrika om jämlikhet kan jag berätta att jag lagar mat till henne varje dag OCH diskar.  

***

I helgen kommer jag att titta på nya HBO-serien Chernobyl. Jag kommer att hänga på Gröna Lund och spana in nya ormen. Jag kommer att läsa “Mördaren i folkhemmet” och titta på C More när MFF tar ännu en steg mot allsvenskt guld. Vill ni har mer koll på Travel News och mig tycker jag att ni ska följa oss på Instagram. Här hittar ni Travel News och här hittar ni mig. Ha nu en skön helg så hörs vi på måndag.

 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna