Annons:

Annons:

Viking Line planerar halvering av personalen – 250 kan få gå

Åländska rederibolaget Viking Line ska dra ned på personal i ljuset av coronapandemin som allvarligt försämrat verksamhetsförutsättningarna. Det framgår av ett pressmeddelande.

För att minimera de negativa inverkningarna omorganiseras landorganisationens funktioner genom att anpassa personalresurserna och bolaget inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna berör hela bolagets landpersonal om cirka 570 personer i Finland, Sverige, Estland samt på Åland.

De planerade åtgärderna uppskattas kunna leda till överföring till deltid, permittering eller uppsägning av maximalt 250 personer. Förhandlingarna inleds den 1 september och uppskattas pågå i sex veckor.

Viking Line gjorde en rörelseförlust på 27,4 miljoner euro, 280 miljoner kronor för första halvåret.

Viking Lines aktie, som är noterad i Helsingfors, har backat 14 procent i år.

För att minimera de negativa följderna av coronavirusläget omorganiserar Viking Line inom bland annat marknadsföring, försäljning, IT och terminaler. De anställda ombord på rederiets sju fartyg omfattas inte. Planerandet av den nya organisationsstrukturen förväntas leda till omorganisering, nedskärning, centralisering och effektivisering av vissa funktioner, samt till ändringar inom vissa befattningar för att bättre motsvara bolagets nuvarande och framtida behov. De planerade åtgärderna uppskattas kunna leda till överföring till deltid, permittering eller uppsägning av maximalt 200 anställda. Vid eventuella uppsägningar kommer Viking Line att beakta återanställningsskyldigheten i enlighet med lagar och kollektivavtal.

–Den pågående pandemin har allvarligt försämrat koncernens verksamhetsförutsättningar. Sedan mars 2020 har verksamheten präglats av de reserestriktioner som införts. Av restriktionerna återstår fortsättningsvis den väsentligaste för Viking Lines del: nämligen restriktionerna avseende resandet mellan Sverige och Finland. Den internationella marknaden har likaså påverkats drastiskt. Det är i dagsläget svårt att uppskatta hur långvarig coronaviruspandemin blir och effekterna på Viking Lines framtida resultat, finansiella ställning och kassaflöde. I detta utmanande läge är anpassningsåtgärder tyvärr nödvändiga för att trygga bolagets framtida verksamhetsförutsättningar, säger Jan Hanses, vd för Viking Line i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna inleds idag den 24 augusti 2020 i Sverige respektive tisdag den 1 september 2020 i Finland och på Åland. Motsvarande förhandlingar kommer även att hållas i Estland.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.