Annons:

Annons:

Konkursförvaltaren gör tummen upp i Vingaffären

I natt stängdes Petter Stordalen och Harald Mix köp av Ving, bekräftar konkursförvaltaren Mikael Kubu. ”Skulle en pusselbit falla fanns det risk att allt skulle falla”, säger han till Dagens Industri.

Sent på natten mot torsdagen var allt klart och affären kunde stängas enligt plan, säger Mikael Kubu till Dagens Industri.

”Det här är en väldigt noga planerad räddningsaktion av verksamheten. Mycket hade planerats i veckor, men det är ändå mycket som ska göras på slutet”, säger han.

De som köpt resor av Ving kommer inte att påverkas av konkursen, utan de nya ägarna har förpliktat sig att fullfölja de avtalen. Alla de avtal som är nödvändiga för att kunna driva rörelsen vidare kommer tas över av den nya verksamheten. Men det kommer ändå finnas kvar skulder hos bolagen, såsom pensioner och obligationsskulder.

”Skulderna kommer ligga kvar. Vi får in en del pengar via försäljningarna – och till slut kommer det bli en utdelning till borgenärerna. Det är ett sedvanligt arbete”, säger han.

Personalen kommer få sin pension via PRI Pensionsgaranti, som i sin tur äger skulden mot bolaget.

Staten kommer att belastas för de anställdas semesterersättning för i år och ifjol, där den statliga lönegarantin behöver gå in.

Mikael Kubu har inga siffror på hur stor kostanden för staten kommer att bli.

På Vings presstjänst bekräftar man att flygen nu går som planerat.

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020