Annons:

“Mitt perspektiv på Ving är evigheten”

Petter Stordalen berättar om sitt livs bästa affär. Köpet av Ving slår allt annat.  - Jag lever en dröm. 

Här kan du lyssna på intervjun.

Petter Stordalen, detta är den största dagen i ditt affärsliv. Korrekt? 

– Man kan inte ens drömma om att få en sådan dag i sitt affärsliv och det fick jag precis nu på Vings huvudkontor i Stockholm. Jag fick gåshud, för en företagskultur och en grupp anställda. Jag kände energin och begeistringen ända in i hjärtat.

När föddes den tanke att köpa Ving?

– Direkt efter Thomas Cooks konkurs i England började vi att titta på detta. Vi startade operation Bernie (efter Vings två maskotar Lollo och Bernie) direkt efteråt. Vi samlade de bästa rådgivarna för att säkerställa hela operationen. Jag har hört att det var minst tio olika som var inne och tittade, men vi var de enda som hade en plan för allt och alla. De som har beställt och betalt resor, anställda, hotell, vi vill ta hela paketet och vi lämnade aldrig den idén. Inte en enda sekund vek vi från detta. Alla som har beställt och köpt en resa med Ving ska få den levererad. 

När reste du med Ving senast? 

– Det var när barnen var små. Före det var 1982, då var jag på Club33 på Mallorca.

Vad hände där?

– Det pratar vi om en annan gång.

Jag tror att ditt varumärke och Vings varumärke gör att ni kommer att sälja ännu fler charterresor. Vad tror du? 

– Nja, jag tror att Ving har något unikt. De är marknadsledande i Sverige och Norge och i Danmark med Spies. Och nummer två med Tjäreborg  i Finland. Globetrotter är nummer ett på kryssningar. Det är ett unikt företag, en unik position och en unik kultur. När man tar över detta ska man vara ödmjuk. Bolaget är skapat under sextio år. Många av de jag har mött här har arbetat på Ving i 20-30 år. Det är sällan du upplever det. De har överlevt alla kriser. Det var ett suveränt bolag, men ägaren var fel. Nu är bolaget tillbaka med nordiska ägare och nu ska vi utveckla bolaget och nya gästupplevelser. 

Du har sagt till mig att du ska stanna i Norden med din affär. Är det viktigt att man gör det med Ving eller kan man expandera vidare? 

– Jag driver bolag som har all verksamhet i Norden. Ving har också all verksamhet i Norden, men produkterna är över hela världen. 50 länder och 400 destinationer. Det är en unik position. Mina över två miljoner medlemmar i Choice kommer att få erbjudande om att resa till solen. Det finns synergier. Vi är marknadsledande i Norden på hotell så det finns mycket att lära av varandra. Men jag är mycket imponerad av Vings kunskap, det har jag sett under processen. 

Vad har varit det svåraste i den här processen från Thomas Cooks konkurs till där vi är nu?

– Att behålla fokus på att ta över helheten. Ingen trodde att det var möjligt att ta över helheten. Ingen trodde att det gick att ta över flygbolaget som är viktigt för helheten. Att säkerställa alla resor. Vi har arbetat dygnet runt med 40-50 advokater i en månad. 

Du har med två riskkapitalbolag i köpet. Vad skiljer dem från dig?

– Jag kan bara prata för mig själv och mitt perspektiv är evigheten när det gäller Ving. Detta har jag gjort med hjärtat. Detta bolaget har allt det jag gillar med ett bolag. Jag glädjer mig till att vara med på resan.

Ett riskkapitalbolag ska tjäna mycket pengar och sen ska de ut efter fem till tio år. Är din plan att köpa ut dem eller ska ni hålla på längre?

– Min erfarenhet säger att de kan vara långsiktiga. Jag sitter med TDR i Hurtigruten, vi har varit där i sju år. Jag är säker på att vi kommer sitta länge än. Om någon vill ändra något så får vi ta det när det kommer. 

Du har många stora projekt på gång. Ni bygger på många ställen i Norden. Hur fördelar du din tid mellan allt?

– Det viktigaste nu är att vi engagerar oss i Ving, men här finns det fantastiska anställda, precis som i Nordic Choice. Jag är inte stressad eller bekymrad. Jag känner inte att mitt liv är väldigt hektiskt. Jag har turen att arbeta med en massa duktiga människor. Om man kan säga att man lever en dröm så gör jag på många sätt det.

Här kan du lyssna på intervjun.

En kommentar

  1. Peter Hellman: Go VING Go- Spännande bra kombo av ägare med nytt tänk och engagemang med Vings erfarna duktiga medarbetare- intressant att så många var intresserade av att köpa ett reseföretag, i en bransch som har haft motvind de senaste åren... Lycka Till Peter Hellman / Reseanalytiker
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024