Annons:

Annons:

Nu är det klart – Sunclass Airlines kabinpersonal får sparken

COVID-19 har skapat den djupaste krisen någonsin för flyg- och resebranschen globalt, och flygbolaget Sunclass Airlines stod som en konsekvens av reseavrådan stilla från mitten av mars och i fyra månader framåt med närmast obefintliga intäkter och samtidigt stora kostnader. Trots hårda besparingar krävs nu ytterligare förändringar och nya villkor som redan accepterats av alla fackförbund utom ett. Efter fyra månaders förhandling tvingas nu flygbolaget konstatera att Unionen och den lokala klubben för de svenska kabinanställda tackat nej till samtliga förslag kring lönereduktion. Detta trots att samma villkor ställts i samtliga länder och accepterats av 9 av 10 fackförbund och att det senaste förslaget som lades fram accepterades av drygt 98 procent av medlemmarna bland de kabinanställda i Sverige. Trots denna övervägande majoritet bland de svenska kabinanställda som ställt sig bakom förslaget blir konsekvensen av att Unionen ändå tackat nej att de svenska kabinanställda idag fått information om kommande uppsägningar enligt ett pressmeddelande.

– Vi är naturligtvis besvikna över att Unionen i en så extraordinär situation som COVID-19 har skapat för hela flyg- och resebranschen inte kan bortse från politik och istället rädda anställningar genom att acceptera samma villkor som övriga 9 av 10 fackförbund och en majoritet av de egna medlemmarna ställer sig bakom. Resultatet blir att vi nu tvingas säga upp fantastiska medarbetare för att klara oss genom denna period och kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden, säger Torben Østergaard, VD på Sunclass Airlines i ett pressmeddelande.

Efter fyra månaders förhandling tvingas nu flygbolaget konstatera att Unionen och den lokala klubben tackat nej till samtliga förslag kring lönereduktion. Detta trots att samma villkor accepterats av 9 av 10 fackförbund och trots att det senaste förslaget som lades fram accepterades av drygt 98 procent av medlemmarna. Unionens krav om enstämmighet gör dessvärre att förhandlingarna strandat och de svenska kabinanställda tvingas sägas upp, trots att en överväldigande majoritet ställt sig bakom de nya villkoren som presenterats.
– Det är extremt utmanande tider för alla företag i flyg- och resebranschen. Vårt och våra ägares* mål har hela tiden varit, och är fortsatt att rädda Sunclass Airlines och därmed många arbetsplatser, säger Torben Østergaard, VD på Sunclass Airlines i ett pressmeddelande.
Samma krav till kabinanställda i Sverige, Norge och Danmark.

Planerade effektiviseringarna inom flygbolaget gäller samtliga medarbetare, både flygande och administrativ personal. För både flygande och administrativ personal inom flygbolaget har det varit nödvändigt att sänka lönekostnaderna för att säkerställa överlevnad efter månader av totalt stillastående. Samma krav har ställts i
samtliga länder och alltså accepterats av 9 av 10 fackförbund. I Danmark är förhandlingar inledda där 200 medarbetare förväntas sägas upp. Dessa förhandlingar pågår fram
till slutet av augusti.

*Sunclass Airlines ingår i Nordic Leisure Travel Group (Ving, Spies, Tjäreborg och Sunclass Airlines) som ägs av Strawberry Group (40 procent), Altor (40 procent) och TDR (20 procent).

14 kommentarer

 1. Lena: Hur kan medlemmarna gå med på det här??? Sparka alla på Unionen och skapa en ny som gör vad medlemmarna vill.. fy f** Unionen!
 2. Stefan: Fackförbunden har spelat ut sin roll, deras uppgift är att representera medlemmarnas vilja. Här har de fattat beslut ovanför deras huvuden...
 3. Vägs ände: Gå ur fackföreningen och sök ditt jobb tillbaka.
 4. Dan: Korrekt av Unionen. Sunclass kommer inte att överleva så det är en mycket kortvarig lycka.
 5. Erik: Värt att tänka på är att om man hade gått med på 20% lönesänkning och Sunclass senare gått i konkurs ändå, så påverkar det ersättningar man får som arbetslös, via t.ex A-kassa.
 6. Magnus Tollbom fd resebyråanställd i dryga 40år: Unionen ... ni borde skämmas 😡😢 Kallar ni detta för att tillvarata medlemmars intresse ? Facket har spelat ut sin roll på svensk arbetsmarknad. Ta bort er själva !!
 7. Lennart Petetsson: All personal kan gärna få sparken,har gjort otaliga flygningar från Banjul till Landvetter.Dom bjuder inte ens på en kopp kaffe När man blir väkt
 8. Pertan: Tråkigt! Vi har alltid flugit med Ving till Gran Canaria. Men nu kan Stordalen och resten av Norge stoppas upp någonstans där solen inte lyser! Vi kommer flyga med andra bolag i framtiden! Behåll skräpet på andra sidan gränsen!
 9. RJ: @Lennart Du verkar så korkad så ditt inlägg är inte värt att kommentera.
 10. Pertan: Tack detsamma! Du har väl aldrig flugit i hela ditt liv eller så är du fackpamp! Varför ens bry dig!
 11. RJ: Pertan , varför jag bryr mig ? Gissa ?? Ska personalen få sparken pga en kopp kaffe. Det är väl inte dom som sätter reglerna. Det är unionen vi pratar om
 12. Erin: Unionen har skött detta jäkligt illa. Är det ens ett korrekt förfarande att bestämma över huvudet på 98% av vad medlemmarna ville?. Kan man anmäla Unionen för tjänstefel eller att man fört sina medlemmar bakom ljuset
 13. The Union: @Erin Det kan och skall de av Unionen orättmätigt behandlade och pga. Unionen nu även sparkade kabinanställda Sverige självklart göra. Frågan är bara om dom kan samla ihop sig och göra det för svenskar är alltid så rädda och tysta när det kommer till att agera offentligt mot något. Dom kan t.ex. kontakta denna mycket kompetenta juridiska byrå som är specialiserad på arbetsrätt och dom gör alltid en gratis bedömning om det är ett fall som har chanser att vinnas. https://rive.se Lycka till!
 14. Lars: Det är Sunclass Airlines som avskedar sin personal. De har ställt in alla sina flygningar från Sverige på grund av Convid 19 och bristande kundunderlag. Även om personalen lovat arbeta utan lön skulle flygningarna ställts in. Det är inte det enda flygbolag som krisar.
Israels TB söker PR specialist
Sista ansökningsdag:
8 december 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.