Annons:

Så ska Vings flygbolag helt undvika koldioxidutsläpp till 2050

Researrangören Ving ska minska utsläppen från det egna flygbolaget Sunclass Airlines med 25 procent per passagerarkilometer till 2030, jämfört med 2019, med målsättningen att helt undvika koldioxidutsläpp till 2050. Det första viktiga steget blir en förnyelse av hela flygplansflottan, enligt ett pressmeddelande.

”Vi ska vara en del av lösningen och ta de nödvändiga stegen för mer hållbara semesterresor.”

Därutöver ska Vings egna koncepthotell drivas med förnybar energi från sol, vind och vatten innan 2030. Det står klart när Ving och moderbolaget Nordic Leisure Travel Group idag presenterar sin hållbarhetsstrategi med ambitiösa mål för att, både på kort och lång sikt, reducera den klimatpåverkan som semesterresor medför.

– Det här är vår viktigaste resa någonsin! Vi ska vara en del av lösningen och ta de nödvändiga stegen för mer hållbara semesterresor. Det finns inga andra alternativ och för det har vi nu en tydlig plan att minska koldioxidutsläppen per passagerarkilometer med 25 procent till 2030 från vårt eget flygbolag – och en målsättning att helt undvika koldioxidutsläpp senast 2050, säger Magnus Wikner, koncernchef Ving/Nordic Leisure Travel Group i ett pressmeddelande.

Flyg står idag för cirka 3 procent av de samlade koldioxidutsläppen globalt, likaså står både hotellverksamhet och aktiviteter på destinationer runtom i världen för klimatavtryck. Charterresor är redan idag en av de mest effektiva reseformerna när man ska resa med flyg eftersom resebolag som Ving fyller flygen och flyger nonstop. Ving har även ett flertal egna hotell som man kan ställa extra höga krav på. Men mer behöver göras.

Vings plan för mer hållbara resor innebär bland annat:

 • En reduktion av koldioxidutsläpp med 25 procent per passagerarkilometer innan 2030 för den egna flygflottan. Detta ska bland annat uppnås genom en förnyelse av flygflottan med nya bränsleeffektiva flyg, infasning av biobränsle samt ytterligare optimering av flygplanens prestanda.
 • Vings egna koncepthotell ska ha 100 procent förnybar energi från sol, vind och vatten innan 2030.
 • Vings egna koncepthotell Sunwing, Sunprime och O.B.C. by Sunwing ska 2022 vara hållbarhetscertifierade via Travelife på den högsta nivån. Hotellen har arbetat utifrån Travelifes riktlinjer sedan 2010 och det arbetet fortsätter.
 • Ta bort all engångsplast på alla egna koncepthotell och flyg innan 2023.
 • Ving har som målsättning att minska matavfallet från restaurangerna.Vidare ska även en utfasning av produkter med palmolja ske senast 2023 i restauranger och barer och senast 2025 i koncepthotellens egna butiker, Minimarket.
 • Investeringar inom ny teknologi för att helt undvika koldioxidutsläpp till 2050.

5 kommentarer

 1. Lena: Sponsrad inlägg? I så fall ska det stå längs upp i artikeln
  • Travel News: Det framgår på flera ställen att de är delar ur ett pressmeddelande. Ok?
 2. Erik: Fasa ut All-Inclusive konceptet!. Om det är något som kan anses vara en klimatbov så är det väl All-Inclusive. Det missgynnar lokalbefolkningen och bidrar till tonvis av svinn av mat och massor av avfall.
 3. Kalle: Så svaret på rubriken: "Så ska Vings flygbolag helt undvika koldioxidutsläpp till 2050" är alltså "Investeringar inom ny teknologi för att helt undvika koldioxidutsläpp till 2050." Med andra ord har man ingen plan alls, men gör vad man kan för att greenwasha.
 4. Urban: Viktigare är att VING slutar flyga till icke demokratiska länder. Och att tex Sunclass aldrig gör det heller. Tex har VING Thailand och Dubai i sitt utbud. UNDVIK!!