Annons:

Annons:

Ving har fått sina drömföräldrar

Vings vd Magnus Wikner har sytt ihop sitt livs stora affär och räddat det bolag han började arbeta på för 33 år sedan. För Travel News berättar han om känslan att skicka in miljarder till Thomas Cook i London och få tillbaka en konkurs.  - Tänk om vi hade kunna investera de pengarna i vårt eget bolag.  

Lyssna på intervjun här.

Magnus Wikner, hur känns det? 

– Jag började här för 33 år sedan och detta är en av de absolut bästa dagarna. 

Vad det du som ringde Petter eller Petter som ringde dig? 

– Petter och hans team var snabbt inne i processen. Söndagen när Thomas Cook gick i konkurs och vi hamnade i problemet att vi inte kunde flyga på måndagen, då var vårt maximala fokus att säkerställa att vi skulle komma igång igen. Det gjorde vi redan på tisdag. De första dagarna var det fokus på att stabilisera verksamheten. Men redan samma vecka drog säljprocessen i gång. Petter och hans team var snabbt ute och sa att de vill äga oss. 

Du sa tidigare att det fanns 25 andra som ville köpa. Varför föll de bort?

– Det fanns en rad saker som måste vara uppfyllda för att man skulle bli en ny möjlig ägare. Det fanns en tidsram. Du måste klara konkurrensprövningar och liknande. Du ska vara beredd att skjuta till nytt kapital. Det handlar inte bara om en köpeskilling utan också att täcka de hål som uppstod när gruppen gick i konkurs. Säkra jobben och säkra gästernas resor.

I slutändan måste man göra allt detta och sen lägga ett bra bud. Detta är uppfyllt nu och för mig är detta den bästa ägaren vi kan ha för att utveckla vår affär framåt. 

Du fick ju ett bud på Ving före sommaren. Hur mycket sämre är dagens köp? 

– Det var inte jag som fick ett bud före sommaren. Då var vi en del av Thomas Cook-gruppen. När gruppen annonserade i februari en strategisk översyn och att man var beredd att sälja flygbolaget då dök den tidigare intressenten upp och la ett bud på Ving-gruppen utifrån vad som gällde då. 

Hur mycket högre var det? 

– Det kan jag inte kommentera. 

Har priset gått upp eller ner?

– En sak är priset du är beredd att betala för bolaget, en annan sak är hur mycket du måste stoppa in för att bolaget ska överleva. 

Hotellägarna som finns runt Medelhavet. De vill ha en relation med er och inte med Thomas Cook. Berätta.

– I vår klassiska affär har vi 1200 hotell. Men vi har en koncentration på några färre hotell. Det har varit en del av vårt koncept. Tar vi större del får vi ett bättre samarbete. Då kan vi påverka produkten. Det har varit Vings melodi i alla år. Därför har vi en bra relation med många av de stora hotellägarna.  Överlappet mellan våra hotell och de i UK och Tyskland som kontrolleras av Thomas Cook var relativt litet. De flesta av hotellen hade vi direkta kontrakt med. Konkursen har varit en stor oro för dem, vad kommer att hända? De som hade avtal med Thomas Cook fick inte betalt i oktober, men de vi hade avtal med har fått betalt av oss. Det stärker vår relation. Att vi nu har nya ägare stärker vår relation. Det är ett fantastiskt besked för dem att vi har nya finansiellt starka ägare som är beredda att arbeta vidare. 

Petter Stordalens varumärke och Vings varumärke känns som en bra match. Kommer det bli lättare att sälja resor?

– Det är en match made in heaven, vår ägarkonstellation. Petters energi och all kompetens som finns i hans företagsgruppering, tillsammans med Altor och TDA, det gör mig väldigt glad. Petter Stordalen har en väldigt stark lyskraft. Vi fann varandra direkt. Det känns som om jag har känt honom forever, men vi har bara arbetat intensivt i två veckor. 

Du har inte sett om ditt eget hus och skrivit om ditt eget avtal? 

– Nej, det har varit 24/7 de senaste veckorna. Det har inte varit något annat fokus än att genomföra köpet och resorna och ge människor de bästa veckorna på året. Allt annat får komma sen. 

En måndag stod allt stilla. Kommer någon att komma ihåg det om sex månader? 

– Nej det tror jag inte. Jo. Det tror jag. Jag kommer att komma ihåg det. Och alla mina kollegor. Det var en väldigt viktig dag. Vi trodde ett tag att det var kört. Det var nära. Det hände något magiskt under dagen. Det kom in energi. Vi hade möten hela dagen och sent på kvällen blev det klart att vi skulle kunna flyga på tisdagen. Det gav företaget en extra boost. Vi har alltid haft en stark kultur, men den här månaden har verkligen flätat ihop oss ytterligare. Det har skapat en enorm stolthet. Det är magiskt. Vi har det bästa framför oss. 

Hur var det att skicka 1,2 miljarder i vinst till London och få tillbaka en konkurs? Berätta om den känslan. 

– Under många, många år har det varit vi i norra Europa Thomas Cook som har varit cash cow och levererat resultaten. Vi skickat upp våra cash till gruppen. Vi har förstås hoppats att det ska gå bättre för gruppen. Men det är klart att det har varit jobbigt att tänka att vi kunde ha använt de pengarna för att utveckla och investera vår egen produkt. Men så är det i livet. Man kan inte välja sina föräldrar. Man får anpassa sig efter de föräldrar man har. Men de föräldrar vi har nu skulle jag ha valt själv om jag hade haft möjlighet. 

Lyssna på intervjun här.

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020