Annons:

Annons:

Ving hotas av akut kreditkris – behöver halv miljard

Svenska Ving kan tvingas att snabbt krympa sin verksamhet nästa vecka när resegarantier för över en halv miljard kronor förfaller, skriver SvD Näringsliv. Bakgrunden är att kreditförsäkringsbolaget Atradius, som under flera år backat Ving, har sagt upp sina kreditgarantier för charterföretaget.

– Det måste finnas tillräcklig resegaranti, annars får man inte lov att sälja paketresor, säger Kammarkollegiets handläggare Björn Olsson.

Om Ving inte lyckas få ihop den kreditgaranti som krävs har bolaget möjlighet att krympa verksamheten så pass mycket att kvarvarande garantier räcker.

Efter konkursen har Ving betonat att den nordiska reseverksamheten varit lönsam i många år. Men det saknas inte utmaningar för företaget. För några veckor sedan meddelade kreditjätten Atradius att de tänker återkalla drygt 530 miljoner kronor som ingår i Vings resegaranti.

Det visar dokument från Kammarkollegiet som Aftonbladet har tagit del av.

Orsaken till den uppsagda garantin är i nuläget okänd.

– Vi är bundna av sekretess så jag kan inte säga någonting om det. Du får prata med Ving, säger Stefan Rundström, senior chef på Atradius.

– Att sådana här avtal sägs upp är en helt normal del av vår verksamhet. Vi har totalt fem garantiställare och vi jobbar nu för att säkerställa garantin framåt, säger Fredrik Henriksson på Vinggruppen.

Vings totala resegaranti uppgår till knappt 1,4 miljarder kronor. Med sina drygt 530 miljoner är Atradius den enskilt största garanten.

Återkallandet träder i kraft den 15 oktober. Innan dess måste Ving alltså sluta ett nytt avtal för att säkra garantiåtagandet.

– Det är ingen dramatik i detta. Vårt fokus är att ta kunder till sina semestrar och skapa en sund och lönsam verksamhet, säger Fredrik Henriksson.

– Parallellt arbetar vi med att hitta en ny ägare till den nordiska verksamheten. Där är det en säljprocess igång och det finns flera intressenter, men i nuläget kan jag inte säga så mycket mer om det.

5 kommentarer

  1. Jervejint: Helt rätt. Bara dra in garantin å låt dessa skräpföretag konka. Här kan vi snacka om låglönedumpning som får Ryanair att framstå som överdådiga i deras lönepolitik.
  2. Josef: Jervejint - vad menar du med låglönedumpning? Du verkar dåligt insatt.
  3. Subscriber User: Jervejint, du verkar inte ha så stor koll och då borde man vara tyst. Ving leder löneligan mot sina konkurrenter.
  4. Efraim Barkbåt: Helt rätt, Ving erbjuder rena direktörslönerna för sina anställda i exempelvis Spanien.
  5. Chris: jervejint: fakta!! Ta reda på fakta om du vill bli trodd!! Ryanair är rena slaveriet jmf med Ving! Dessutom startade lågprisbolagen, ex vis Ryanair prisdumpningen, oseriösa anställningsvillkor å början till slutet för resebranschen!!

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.