Annons:

Annons:

Ving: Säljer lika många resor som vanligt

Trots konkursen i moderföretaget Thomas Cook och den efterföljande oron – reseföretaget Ving hävdar att man säljer nästan lika många resor som vanligt. Att en finansiär av bolagets resegaranti hoppat av tonas ned.

Ving vill förstås förmedla att verksamheten rullar på som vanligt, trots turbulensen i spåren av konkursen i ägarbolaget, brittiska Thomas Cook som fått förödande konsekvenser för framför allt brittiska turister.

– Den absoluta majoriteten av alla våra flyg går som vanligt, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson.

Och nya turister strömmar fortsatt till, med undantag för de första kaotiska dagarna i samband med Thomas Cooks konkurs härom veckan:

– Med snart två veckor in i oktober har vi sålt på nästan samma nivå som motsvarande veckor i fjol, säger Fredrik Henriksson.

Att bolaget skulle få problem med att finansiera resegarantin, något bland annat Svenska Dagbladet uppmärksammat, tillbakavisas.

Av fem olika garantiställare löper ett avtal ut nästa vecka, motsvarande en dryg halv miljard kronor.

– Det här är en normal process, säger Henriksson som menar att det inte finns något skäl till oro.

15 oktober löper tidsfristen ut, då måste Ving ha klart med ny finansiär.

Resegarantin regleras enligt lag. Ett resebolag får inte sälja paketresor utan att resans värde är finansiellt garanterad, i det här fallet av externa finansiärer. Resegarantin ska försäkra att resenären får sina pengar tillbaka i händelse av konkurs eller motsvarande.

Även om Ving tonar ner de ekonomiska riskerna för resenärerna – resebolagets finansiellt osäkra läge kan inte fortgå särskilt länge till. En ny ägare behövs.

– Vi är i en säljprocess med många intressenter, säger Fredrik Henriksson utan att vilja gå in på detaljer.

– Men det behöver gå ganska fort, fortsätter han.

En av de potentiella köparna, svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton, vill inte kommentera om man fortfarande är intresserat.

– Inga kommentarer, säger presstalespersonen Fredrik Hazén.

TT: Var ni intresserade för ett halvår sedan?

– I maj bekräftade vi att vi lagt ett bud på den nordiska verksamheten, det stämmer.

Triton äger sedan tidigare nederländska resebolaget Sunweb.

Det är den brittiska konkursförvaltaren som styr processen med att hitta en köpare till Ving.

4 kommentarer

  1. Pedro: Vem tar risken på att ställa en garanti för et bolag som flyger på konkursförvaltares goda vilja? Det är väl ingen "normal process" att en garantiställare säger upp en garanti på 530 miljoner kronor... de säger ju upp den för att de är rädda för att förlora sina pengar, dvs de tror inte på att detta går bra. Undrar vad kortinlösarna gör...? De håller väl sina pengar till avresedatum med... Och leverantörerna vill nog ha förskottsbetalt...Vågar resebyråerna sälja Ving? De får väl sin ersättning vid avresa med..... Inte enkelt. En försäljning måste vara nära, annars är den smått otroliga räddningsaktionen snart över.
  2. Tim: Känns lite Bagdad-Bob över Ving och deras kommunikationschef
  3. Peter: Eftersom Ving inte kunnat sälja reguljära flyg sedan detta inleddes och nu alltså säljer lika mycket som förra året så måste det ha blivit en skjuts i charterförsäljningen som kompenserar tappet. Någon som tror det är riktigt sant? Eller sålde Ving ingen dynamisk paketering förra året heller? Inte helt rimligt. Dåligt att inte någon journalist ifrågasätter...
  4. Lasse: Verkar som att det gör extremt ont för vissa att Vinggruppen är tillbaka. Rädsla från konkurrenter? Nu är Carnegie inblandade och alla bitar faller troligen på plats inom kort. Blir oerhört spännande att följa. Hur sjutton kunde de lyckas? Otroligt och visar på enorm styrka.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.