Annons:

”Pengarna räcker inte till”

Konkurrensen om statliga pengar till yrkeshögskoleutbildningar är knivskarp. Bara en av fyra utbildningar får anslag – och i år har inga Tracutbildningar passerat nålsögat.

Frustrationen är stor i resebyråbranschen. Hotet att rekryteringsbasen till resesäljaryrket stryps på grund av att många Tracutbildningar får nej till statliga anslag oroar. Trots att utbildningarna kan visa upp goda resultat där de utexaminerade resesäljarna får jobb i resebranschen har alla fem utbildningar som sökt anslag i år fått nej.

Förklaringen är brist på pengar hos Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH. Inför 2015 fick MYH in 1 337 utbildningsansökningar jämfört med 1 185 utbildningar året före, en ökning med 13 procent. 358 utbildningar fick pengar i år, 22 färre än året före. MYH:s totala budget ligger i år på 1,6 miljarder kronor.

– Det är fler utbildningar som söker, samtidigt har vår budget inte ökat de senaste två åren. Vi väger samman behoven på arbetsmarknaden, kvaliteten på ansökningarna och utbildningsplanerna. Men pengarna räcker bara till 25 procent av de sökta utbildningsplatserna, säger Johan Blom, avdelningschef på MYH.

Varför får inte Trac-utbildningarna pengar när de färdiga resesäljarna är så eftertraktade att anställa?
– Ser man till utbildningsområdet turism är Trac den största yrkesrollen. Just nu finns 383 platser i systemet, där studerande är under utbildning, så det är fortfarande en prioriterad yrkesroll.

Men eftersom inga Tracutbildningar tilldelats nya pengar för att starta i år, och endast Stockholm och Uppsala (som ligger i en annan ansökningsfas) har kunnat starta utbildningar i höst betyder det att endast 50 Tracsäljare utexamineras 2017. Samtidigt visar en kartläggning från SRF på ett behov på cirka 250 nya resesäljare per år de närmaste fem åren. Fast Johan Blom kan inte utlova en mer generös tilldelning av anslag framöver.

– Men det är positivt att vi fått en uppdater­ing av behoven i resebyråbranschen och vi har en bra dialog med branschen genom Tracs vd Lilian Brunell.

Statsminister Stefan Löfven avslöjade i augusti att s och v vill satsa mer pengar, motsvarande 6 000 platser i Yrkeshögskolan, till nästa år. I så fall ökar eventuellt chansen för fler Tracutbildningar. Men mycket återstår innan höstbudgeten baxats igenom riksdagen.

– Regeringens ambition har varit en utökning av Yrkeshögskolan. Men det är först genom regleringsbrevet i december som vi vet hur mycket pengar vi får att röra oss med.

Så här många resesäljare behövs 2015–2019

2015                    2016                    2017                    2018                    2019

247                      257                      259                      262                      256

Källa: SRF:s enkätundersökning om resebranschens behov av Tracutbildade resekonsulter, där 65 rese­byråer och arrangörer svarat.

Travellink och VIA behöver­ Tracstudenter­

För onlineresebyråerna är Trac-utbildningarna en mycket viktig rekryteringskanal.

– På kundservice för privatresor har vi cirka 30 agenter, de flesta från Trac. Flera har gått vidare till andra tjänster som team leader coh process manager, säger Katja Lind, kundser­vicechef på Travellink.

Travellink tar emot två praktikanter för varje praktikperiod, främst från Trac i Stockholm och Uppsala. Många som gör sin slutpraktik på onlineresebyrån erbjuds jobb efteråt. Katja Lind betonar att det är viktigt med branschkompetent personal på Travellinks kundservice, även om kunderna själva gör bokningen på egen hand online.

– Vi ska ha en hög servicenivå mot kund, 80 procent av samtalen ska besvaras inom en minut och resesäljaren ska kunna lösa problemet så kunden inte behöver kopplas vidare. Vi har cirka 1 000 kundkontakter per dag, resenärerna är vana, så resesäljarna behöver vara pålästa och kunniga.

Hon betonar också Tracstudenternas breda branschkunskap och att de tidigt lär sig affärsmannaskap, att tänka lönsamhet.

– Om Tracutbildningarna försvinner finns risk att jobb flyttas utomlands, vilket missgynnar både branschen och våra kunder. Även affärsresebyrån Via Egencia som växer kraftigt tar emot många Tracpraktikanter, som sedan anställs.

– I våras hade vi fyra Tracstudenter på affärsresesidan och alla fyra har fått anställning. Och även om allt fler kunder bokar via vårt onlinebokningssystem så behöver vi rese­säljare med kompetens, säger Susanne Kroon, kvalitets- och utbildningsansvarig på Via Egencia.

Läs även

Resesäljare – snart en bristvara

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024