Annons:

Så fixar cheferna fetare plånbok

Chefer inom rese- och turistbranschen skär inte guld med täljkniv. De tjänar i snitt 38 000 kronor i månaden, 1 500 kronor mindre än genomsnittschefen i Sverige. Sämst betalt har konferenschefer.

Cheferna på Travel News 100-lista över de bäst betalda personerna i resebranschen har alla en taxerad inkomst på mer än 1,3 miljoner kronor om året. Det ger en snittlön på minst 125 000 kronor i månaden.

Men det ger ingen rättvis bild över löneläget generellt för chefer inom resor och turism. Fackförbundet Ledarnas årliga lönestatistik visar att medianlönen för chefer inom resebranschen är avsevärt lägre, 38 000 kronor per månad 2013.

I segmentet Resor & Turism ingår hotellchefer, museichefer, resebyråchefer, restaurangchefer, serviceledare, flygbolag, receptionschefer och kulturchefer. Deras medianlön (det vill säga 50 procent av cheferna tjänar mindre och 50 procent mer) kan jämföras med snittmedianlönen för en svensk chef, där både privata näringslivet och offentlig verksamhet ingår, som är 39 500 kronor.

– Det är nog en kombination av att det är en kvinnointensiv bransch och servicenäring. Vi ser den differensen generellt, att de faktorerna slår igenom i lönesättningen, säger AnnCharlotte Bretan, ledarskapsexpert på Ledarna.

De relativt sett låga chefslönerna i rese- och turistbranschen slår igenom på alla chefsnivåer. En mellanchef i resebranschen tjänar 41 600 kronor i månaden (43 700 kronor snitt i Sverige), en första linjens chef tjänar 32 500 kronor (34 000 kronor). En högre resebranschchef får ut 59 450 kronor i månaden (60 200 kronor). Den största löneskillnaden syns bland de företagsledande cheferna. Här får resebransch-vd:n ”nöja” sig med en medianlön på 62 400 kr per månad medan en svensk företagsledare i snitt får 71 000 kronor i plånboken per månad.

Ledarna listar också de tio högst och lägst avlönade chefsbefattningarna i Sverige. På bottenlistan återfinns konferenschef som det femte sämst betalda chefsjobbet med en medianlön på endast 29 500 kronor. En restaurangchef tjänar nästan lika dåligt, 30 000 kronor.

– En chef kan ha ansvar för personal, ekonomi och/eller verksamhet och generellt är det verksamhetsansvar som ger hög chefspremie, det vill säga hög chefslön. Att du ansvarar för stora personalgrupper, som exempelvis första linjens chefer inom vården, ger liten påverkan på lönen.

Vad är då ledarspecialistens bästa tips till en mellanchef eller första linjens chef i resebranschen för att få upp sin lön?

– Ska man vara krass är det ofta att byta jobb. Du får också lägga ihop olika pusselbitar, orientera sig om den egna lönekulturen och intern lönestatistik, vad är det som premieras i företaget. Och våga prata lön, det är vi för dåliga på i Sverige.

I exempelvis stora hotellkedjor och charterbolag har toppcheferna höga löner, medan chefer längre ner i organisationen har relativt sett låga chefslöner. Kan jag använda toppchefernas lön som argument om jag vill höja min egen chefslön?

– Absolut inte. Det avråder jag verkligen ifrån. Använd aldrig andras löner som argument. Utgå från dig själv i lönediskussionen, säger AnnCharlotte Bretan.

Läs också: Sluta vara så snälla, tjejer.

Kommentarer är stängda.