Annons:

Pandox allt närmare börsen

Idag släppte Pandox sitt prospekt för börsnotering. De största ägarna säljer B-aktier och priset beräknas bli 100–110 kronor. Börsintroduktionen beräknas till den 18 juni.

Hotellfastighetsbolaget Pandox planerade notering på Stockholmsbörsen gäller B-aktier, alltså aktier som inte har lika stort röstvärde som A-aktier. I prospektet riktar sig bolaget till den svenska allmänheten och internationella investerare.

Erbjudandet gäller drygt 52 miljoner B-aktier. De motsvarar knappt 35 procent av det totala antalet aktier och drygt 17 procent av röstvärdet.

Bolaget räknar med ett pris på 100–110 kronor, vilket enligt dagens marknadsvärde ger bolaget ett börsvärde på 15–16,5 miljarder kronor, uppger Pandox. Det slutgiltiga priset ska spikas den 18 juni, då börsintroduktionen beräknas ske.

Börsnoteringen uppges vara den största år 2000 då Telia blev noterat.

Swedbank Robur Fonder och AMF planerar att köpa 10,5 miljoner aktier var, uppger Pandox.

Om börsnoteringen blir av innebär det att Pandox kommer tillbaka till börsen. Mellan 1997 och 2004 var bolaget noterat, men köptes ut av de norska företagen Eiendomsspar AS, CGS Holding AB och Helene Sundt AS. Det är dessa ägare som nu planerar att minska sin andel i bolaget.

Det är inte fråga om någon nyemission, utan bara en försäljning av befintliga aktier. Därmed tillförs inte Pandox något nytt kapital.

Pandox ordförande Christian Ringnes säger till Travel News att ägarna säljer för att sprida sina risker. I takt med att Pandox vuxit har deras fastighetsäganade inom hotell blivit allt större. Nu säljer de för att återgå till tidigare nivåer. Men de planerar att vara fortsatt långsiktiga ägare.

Pandox vd Anders Nissen säger i ett pressmeddelande att bolaget ska fortsätta bygga på sin plattform som en ledande hotellfastighetsägare i norra Europa.

­– Vi ser fram emot att komma tillbaks till börsen och välkomnar nya aktieägare, säger Anders Nissen.

När börsplanerna blev kända i mars i år sa Anders Nissen till TN att syftet är att fortsätta växa.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024