Annons:

Ryanair-anställda får kollektivavtal i Danmark

Den danska arbetsdomstolen har beslutat att anställda vid Ryanair i Danmark har rätt till kollektivavtal.

Danmarks arbetsdomstol slår fast att flygpersonal anställda vid Ryanair i Danmark får laglig rätt till kollektivavtal och att bli företrädda av en fackförening. Beslutet har fått Ryanair att överklaga till Europadomstolen. 

Enligt Svt.se tror svensk Pilotförening att domen också kan få betydelse i Sverige.

– Vi är givetvis glada att Arbetsrättsdomstolen i Danmark kommer fram till att det är dansk lagstiftning som ska gälla för anställda som jobbar i Danmark. Allt annat vore ju orimligt men det har varit en viss osäkerhet kring det här i Europa. Men nu har vi fått på plats en dom som ger arbetstagaren deras rättigheter och den skandinaviska modellen ska gälla även för Ryanairpiloter och kabinanställda, säger Martin Lindgren, ordförande på Svensk Pilotförening.

Travel News skrev tidigare i år om konflikten mellan Ryanair och den danska fackföreningsrörelsen, som blossade upp sedan flygbolaget vägrade att gå med på villkor för de anställda på Kastrup flygplats. Facket har hotat med blockad och igår togs ärendet upp i Arbetsrätten, som beslutade till fackets fördel. 

Ryanair skriver i ett pressmeddelande att de finner domen bisarr och absurd. 

”Det är absurt att danska fackföreningar försöker införa kollektivavtal på irländska flygbesättningar som tillbringar mindre än 2 % av sin arbetstid i Danmark, och som redan har fördelen av ett kollektivavtal på plats med Ryanair.” 

Martin Lindgren på Svensk Pilotförening hoppas att domen kommer få Ryanair att ändra sina villkor.

– Jag tror att ju fler vi är som tar upp den här kampen med Ryanair så kommer man nog till slut kanske inse att man behöver förändra sin affärsverksamhet och personalpolitik, säger han till Svt.se.

Ryanair har efter att domen fastslogs meddelat att de fortsätter flyga från Kastrup, men att basen där stängs.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024