Annons:

Premium

Flexitarianerna blir fler när jorden får åtta miljarder invånare

På tisdag kommer enligt FN:s beräkningar jorden att uppnå ett befolkningstal på åtta miljarder människor. På elva år har jorden gått från sju till åtta miljarder. Text: Janne Sundling

”Yngre konsumenter är mer benägna att ha en längre lista med ingredienser som de försöker undvika”

Befolkningstillväxten ställer frågor om hur jordens resurser används och inte minst om hur åtta miljarder ska födas. Lägligt nog kommer konsultbolaget McKinsey med en rapport om matvanor och -produktion i samma veva. De har gjort en undersökning bland runt 8 000 konsumenter i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland

”De flesta flexitarianer planerar att ytterligare minska sin köttkonsumtion”

Vad kommer att finnas på restaurangborden och köksborden inom några år?

Hälften av konsumenterna kallar hälsosam kost en högsta prioritet, en tredjedel säger att hållbart ätande också är det. 

McKinsey menar att pandemin accelererade hälsotrenden och sporrade konsumenterna att äta fräschare och hälsosammare mat. 

De upptäckte att medvetet ätande är här för att stanna, men konsumenterna är förvirrade över vilken mat som är hälsosam och hållbar

Minst 70 procent av de tillfrågade i undersökningen vill bli friskare. Mat är avgörande för att uppnå det målet, och cirka 50 procent av konsumenterna, säger att hälsosam kost är en högsta prioritet för dem.

För denna hälften av konsumenterna innebär hälsosam kost att minska konsumtionen av bearbetade livsmedel och socker, såväl som fett, salt och, för vissa, rött kött.

Yngre konsumenter är mer benägna att ha en längre lista med ingredienser som de försöker undvika. Särskilt 18- till 24-åringarna prioriterar att minska sin konsumtion av rött kött, mejeriprodukter och gluten. Det är värt att notera att yngre konsumenter rapporterar matallergier och intoleranser på mycket högre nivåer. I Frankrike, Tyskland och Storbritannien rapporterar cirka 30 procent av 18- till 24-åringarna matallergier eller intoleranser. I USA stiger den siffran till 50 procent. Som jämförelse rapporterar mindre än 20 procent av de 35 år eller äldre matallergier eller intoleranser. 

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024